'Diervriendelijke' foie gras ontmaskerd
(7 december 2009)
Uit undercoveronderzoek van Wakker Dier en Tros Radar blijkt dat
restaurants, die zogenaamde `diervriendelijke' foie gras serveren, in
werkelijkheid de levers van gedwangvoederde, kreupele of verwaarloosde
eenden op de menukaart hebben. Onder de restaurants bevinden zich de
meest fameuze hotels en toprestaurants van Nederland. Zij liegen hun
klanten tegenover Radar, ongegeneerd voor. Hanneke van Ormondt van
Wakker Dier: `Eens temeer blijkt weer eens: vertrouw geen dure
verkooppraatjes. Vermijd eenden- en ganzenlever.'
Undercover onderzoek
Steeds meer restaurants en hotels claimen tegenover Wakker Dier en
klanten dat hun eenden- of ganzenlever diervriendelijk is. Wakker Dier
zette de claims op een rijtje en bracht undercover een bezoek aan de
diervriendelijkst aangeprezen foie grasfarm: de gold label foie gras
van Selectos de Castillas S.A. uit Spanje, geserveerd bij
toprestaurants. Op deze boerderij filmde Wakker Dier hoe de dieren
leven op een dorre vlakte in de Spaanse zon zonder beschutting en hoe
dieren werden gedwangvoederd met een pap van mais en eendenvet. Veel
dieren liepen kreupel en erg lagen veel dode dieren.
foute folderDe folder van de leverancier van de Spaanse foie gras
staat vol met leugens (zie tabel). In de folder staan zelfs tips voor
de restaurants over het voorliegen van hun klanten:
`TIP Vermeld op de menukaart - voor twijfelaars - de natuurlijke
herkomst van de eendenlever. Bijvoorbeeld zo: Onze Spaanse eendenlever
is afkomstig van eenden die een natuurlijk leven hebben geleid. ... Op
het laatst proppen ze zichzelf nog eens enkele weken vol met niets
anders dan geweekte gele maïs ... een pure, onovertroffen
smaaksensatie.'
Letterlijke tekst uit folder
De feiten uit het undercoveronderzoek
Over het leven van de eenden:
`De dieren voor Selectos de Castilla worden opgekweekt in een
volstrekt natuurlijke omgeving.'
`Dankzij het sublieme klimaat van Castilië komen er geen antibiotica,
bestrijdingsmiddelen of additieven aan te pas.'
De eerste weken leven de eenden buiten in een dorre kale vlakte waar
de temperaturen `s zomers kan oplopen tot wel 40 graden. Er is geen
enkele beschutting. Zwemmen kunnen deze waterdieren niet. Zieke dieren
krijgen geen verzorging om `anti-bioticavrij' te blijven; veel dieren
zijn kreupel. Dode eenden en geraamtes liggen tussen de eenden.
Over de wijze van voederen:
'Ze vinden daar graansoorten waaraan ze zich ook als vrije vogels
zouden volvreten.'
`Ze ... kijken uiteindelijk letterlijk reikhalzend uit naar de
geweekte, pure gele maïs ....'
`Op het laatst proppen ze zichzelf nog eens enkele weken vol met niets
anders dan geweekte gele maïs.'
De dieren krijgen 2 keer per dag een buis in de strot en het voer
onder dwang ingespoten. Het voer bestaat ondermeer uit eendenvet -
kannibalisme dus. De eenden spugen een deel gelijk weer uit als de
buis uit de keel wordt gehaald. De dieren reageren zeer bang op de
(dwang)voederaar.
Concluderend:
`diervriendelijk grootgebracht', `verantwoord genieten'
`Verantwoord vanuit het oogpunt van .... respect voor het dier omdat
deze eenden leven als de trekvogels die ze van nature zijn.'
`... ambachtelijke kwaliteit met diervriendelijke kleinschaligheid..'
Ook `diervriendelijke foie gras' komt van mishandelde eenden.
Restaurants en hotels zouden hier hun conclusies uit moeten trekken en
stoppen met het serveren hiervan. In plaats daarvan misleiden ze hun
klanten over de ware aard met claims als `diervriendelijk' en
`verantwoord'.
Foie gras campagne
Wakker Dier voert sinds enkele jaren campagne tegen foie gras. Met
succes want vele winkel- en horecabedrijven laten foie gras links
liggen: Bijenkorf, Makro, Lucas Klamer, het restaurant van de Tweede
Kamer, Le Cirque van Joop van den Ende en sterkok Kranenborg,
Rabobank, PGGM, KLM, Carlton, Movenpick, Bilderberg en vele andere
restaurants. Zelfs koningin Beatrix serveert geen foie gras meer bij
staatsbezoeken. De meeste mensen kennen ondertussen het dierenleed
achter de foie gras en kiezen voor foie gras vrije gerechten of mijden
zelfs restaurants die foie gras serveren.
Wetenschappers van de Europese Commissie concluderen dat de productie
van foie gras gepaard gaat met veel dierenleed. Zij constateren
verwondingen aan de slokdarm aan het begin van de dwangvoederperiode,
als de ganzen en eenden nog een kokhalsreflex hebben. De dieren worden
zo vet dat sommige aan het eind amper nog kunnen lopen. Door de
afgedwongen vervetting gaat de lever disfunctioneren. Er ontstaan vaak
spijsverteringsziektes, 'wet neck' (abnormale vetuitscheiding) en
ontstekingen aan de poten vanwege het houten of draadgazen rooster. In
de slachterij blijkt dat 30 tot 70% van de dieren botbreuken en
kneuzingen heeft. 40 tot 70% van de dieren heeft verwondingen aan de
keel en nek vanwege de buisvoedering. Tijdens de dwangvoedering stijgt
de sterfte met een factor 10-20.
In veel landen, waaronder Nederland, is de productie verboden. In
Frankrijk, waar 80% van de wereldwijde productie plaatsvindt, is het
juist in 2006 wettelijk aangewezen als cultureel erfgoed, waarbij de
dwangvoedering als voederwijze wordt voorgeschreven.
Stichting Wakker Dier