Ministerie van Economische Zaken

'Sint Antonius ziekenhuis prachtig voorbeeld werken met open standaarden'

7 december 2009 | nieuwsbericht | Open Standaarden en Open Source Software

Het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein is volgens staatssecretaris Heemskerk een prachtig voorbeeld van hoe je in de publieke sector je voordeel kan doen met open standaarden en open source software.

Heemskerk bezocht het ziekenhuis maandag 7 december 2009. De invoering van open source-software en open standaarden bij het Sint Antonius begon al in 1997 en mondde in 2000 uit in het eerste open elektronisch patiëntendossier (EPD) onder de naam IntraZis. In 2008 werden 2.800 werkplekken uitgerust met het besturingssysteem Ubuntu en het kantoorpakket Open Office.

Softwareleveranciers

Door de keus voor open software houdt het ziekenhuis de kosten voor ICT stevig onder controle, aldus de verantwoordelijk ICT-manager. Ook is men niet afhankelijk van vaste softwareleveranciers. Daarnaast maken open standaarden de integratie van meerdere programma's in één centraal EPD mogelijk. 'Dit zijn precies de redenen waarom ik zo´n werk maak van open standaarden en open source. Het is geen doel op zich, maar een middel om minder afhankelijk te worden en voor kostenbesparing en innovatie,' aldus Heemskerk.

Aandachtspunten

Toch blijven er ook aandachtspunten hoorde de staatssecretaris tijdens het bezoek. Zo blijken niet alle leveranciers van ziekenhuisapparatuur, uit angst voor verlies van klanten, bereid om hun software 'open' te maken. Heemskerk zegde toe het toepassen van open standaarden en open source van het Sint Antonius actief uit te dragen als een voorbeeld voor andere instanties in de zorg. Ook gaat hij het als showcase gebruiken in zijn nieuwe voortgangsrapportage Nederland Open in Verbinding (NOiV)