Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Reactie amendementen wetsvoorstel dieren ingediend na de tweede termijn

Kamerbrief waarin de minister reageert op de amendementen die na afloop van het debat zijn ingediend. Deze gaan onder meer over een gecentraliseerd register voor diergeneesmiddelen en over foie gras.

Reactie amendementen wetsvoorstel dieren ingediend na de tweede termijn

Geachte Voorzitter,
Hierbij geef ik u mijn reactie op de amendementen op het wetsvoorstel dieren (Kamerstukken II 2009/10, 31 389) die na afloop van het debat zijn ingediend. Amendement nr. 80 van mevrouw Van Velzen is een gewijzigd amendement ter vervanging van amendement nr. 35. Het amendement bevat een technische wijziging. De strekking van het amendement is echter niet veranderd en mijn oordeel blijft dat ik het amendement ontraad.
Amendement nr. 83 van de heer Ormel is een nader gewijzigd amendement ter vervanging van het gewijzigde amendement onder nr. 81, ter vervanging van amendement nr.34. Het vernieuwde amendement laat nu private partijen het initiatief om een registratiesysteem te ontwikkelen. Daarna kan de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zo'n privaat registratiesysteem algemeen verbindend verklaren. Dat is naar mijn mening een verbetering van het amendement. Ik laat het oordeel aan de Kamer.
In subamendement nr.84 stelt mevrouw Thieme voor in het amendement van het lid Cramer c.s. (stuk nr. 79) in het tweede onderdeel, tweede lid, de zinsnede "dieren, zijnde wezens met gevoel in te voegen " te vervangen door "dieren, zijnde levende wezens met bewustzijn en gevoel" .
De zinsnede uit het amendement Cramer is ontleend aan artikel 13 van het Verdrag van Lissabon. Daarom ontraad ik het subamendement. In subamendement nr. 85 stelt mevrouw Thieme voor in het amendement van het lid Cramer c.s. (stuk nr. 79) in het tweede onderdeel, derde lid, de zinsnede "voor zover zulks redelijkerwijs kan worden verlangd" te schrappen. Ook dit subamendement ontraad ik omdat anders te zeer verantwoorde besluitvorming in het gedrang zou kunnen komen.

Voorts vroeg mevrouw Thieme tijdens het debat van afgelopen woensdag 2 december 2009 over het wetsvoorstel dieren om een reactie op amendement nr. 62. Mijn reactie op dat amendement heb ik schriftelijk gegeven bij brief van 6 oktober 2009 (Handelingen II 2009/10, 31 389, nr. 65, blz. 3). DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg