Gemeente Barendrecht

Loungebus en sport- en spelbus succes bij Barendrechtse jeugd

BARENDRECHT (maandag 7 december 2009) - Zowel de loungebus als de sport- en spelbus zijn succesvolle middelen gebleken om met de Barendrechtse jeugd contact te krijgen en te houden. Dit blijkt uit een evaluatie van Alle-r-hande Barendrecht en de gemeente Barendrecht. Beide initiatieven worden volgend jaar voortgezet.

Loungebus

De Loungebus is een mobiele ontmoetingsplaats, gericht op jongeren tussen de 15 en 23 jaar. Zij kunnen elkaar hier ontmoeten of gewoon wat hangen. De gedachte erachter is dat ze daardoor een eigen plek hebben, waardoor de kans op overlast op straat minder wordt. Bij de bus is altijd een jongerenwerker aanwezig. De loungebus is gestart op 28 november 2008. De evaluatie wijst uit dat de kwaliteit van het contact hoog is en dat zowel omwonenden als de politie positief zijn over het initiatief. In Barendrecht-centrum bereikt de loungebus drie grote hanggroepen. In Carnisselande bleek vooral locatie Vrijenburg in trek. In 2010 wordt de loungebus meer ingezet in Carnisselande. Daarnaast wordt de samenwerking met Albrandswaard voortgezet.

Sport- en spelbus

De sport- en spelbus is bedoeld om jongeren in de doelgroep van 8 tot 14 jaar op te zoeken en hen te stimuleren buiten te spelen. Hiervoor is in de bus een aantal materialen beschikbaar, zoals ballen, volleybalnet, doeltjes en basketbal. De sport- en spelbus werd twee dagdelen per week ingezet, en heeft van de geplande zevenentwintig activiteiten twintig kunnen uitvoeren. Zeven gingen er niet door vanwege regen. Voor 2010 wordt getracht ook kinderen te bereiken die nu niet op de sport- en spelbus af kwamen. De ouders worden betrokken bij de activiteiten, en de buitenactiviteiten worden in de winter voortgezet op binnenlocaties.

Blijvende aandacht voor jeugd in Barendrecht

De Barendrechtse jeugd krijgt op allerlei vlakken aandacht. Naast de loungebus en de sport- en spelbus kan de oudere jeugd in haar vrije tijd terecht bij de sleutelwerkplaats, de bokslessen in Vrijenburg, The Wave of de Beuk. Verspreid over de gemeente zijn en worden op diverse plekken informele ontmoetingsplaatsen gecreëerd. Volgende week wordt in de raad de Barendrechtse visie op spelen vastgelegd. Deze is verwoord in het Speelruimteplan. Op 9 december wordt in het gemeentehuis weer het jeugddebat georganiseerd. Alle-r-hande Barendrecht organiseert het oud en nieuw feest in sporthal Lagewei. Ook is Alle-r-hande in samenwerking met Patrimonium een tweede huiskamer project aan het voorbereiden in een multifunctionele ontmoetingsruimte voor alle leeftijden in het voormalige postkantoor. Begin volgend jaar wordt de definitieve locatie voor de Focus Beroeps Academie (LOC) gekozen.




Gemeente Barendrecht