Radboud Universiteit Nijmegen


Stukgelezen gezangenboek geeft zicht op vijf eeuwen kloosterleven

Datum bericht: 7 december 2009

De Radboud Universiteit heeft een vijtiende-eeuws stukgelezen boek, een graduale, uit de Soeterbeeck-collectie aangeschaft.

Het voormalige Augustinessenklooster Soeterbeeck, bij Ravenstein, werd in 2000 eigendom van de Radboud Universiteit Nijmegen. Bij de koop inbegrepen was een collectie boeken en handschriften, die gedeeltelijk teruggaat tot het begin van het klooster, in 1448. Het graduale (een boek met Latijnse gezangen voor de liturgie) ontbrak en was in handen van een particuliere verzamelaar.

Dat boek, uit de tweede helft van de vijftiende eeuw, is tot in het begin van de twintigste eeuw heel frequent gebruikt bij alle diensten en heilige missen. Pas toen zijn de zusters opgehouden het graduale te gebruiken. Waarschijnlijk was het ook voor hen te verouderd en onleesbaar geworden. Onbruikbaar verloor het boek voor de zusters zijn waarde: de eerste 75 paginaâs zijn dan ook uitgescheurd en vooral hergebruikt om andere oude boeken uit de Soeterbeeckcollectie op te lappen.

Johan Oosterman, hoogleraar Oudere Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit, is heel blij dat het graduale â of wat er van over is â onlangs is aangekocht door de Nijmeegse universiteit. De Soeterbeeckcollectie is met vijftig handschriften de grootste collectie liturgische handschriften uit een Nederlands klooster; dit graduale mag daaraan niet ontbreken. âHet bevat aantekeningen in de marge, doorhalingen, losse briefjes met aanwijzingen, prentjes, bladwijzers. Al speurend door de collectie krijg je zo zicht op hoe een religieuze vrouwengemeenschap met haar boeken is omgegaan â en dat in de loop van vijf eeuwen! Dat is uniek voor Nederland.â

Het graduale is, samen met andere âdoorleefdeâ boeken uit de Soeterbeeckcollectie, vanaf 10 december tot eind februari te zien op een tentoonstelling in de Universiteitsbibliotheek (De Verdieping) van de Radboud Universiteit Nijmegen: âVerbruikt verleden. Handschriftfragmenten in en uit boeken van klooster Soeterbeeck.â Universiteitsbibliotheek Radboud Universiteit, Erasmuslaan 36, Nijmegen.