NEN


Oprichting expertgroep Medische gas- en pijpleidingsystemen

maandag 7 december 2009, 14:20

NEN-Medische Technologie wil expertgroep/platform oprichten voor de vertaling van een norm en het opstellen van een Nederlandse praktijkrichtlijn over Pijpleidingsystemen voor medische gassen.

Op woensdag 25 november jl. is er een informatieve bijeenkomst geweest over normontwikkeling van medische gassen. Op het voorstel om vervolgactiviteiten op te zetten op het gebied van medische gas- en pijpleidingsystemen is positief gereageerd.

Interpretatieverschillen
Het aandachtsgebied van de expertgroep/platform is de norm NEN-EN-ISO 7396-1:2007 'Pijpleidingsystemen voor medische gassen' waarbij wordt ingegaan op juridische, technische en praktische invulling van deze norm. Momenteel bestaan er bij fabrikanten als bij gebruikers interpretatieverschillen over de bedoelde eisen van de norm. Daarom is het wenselijk dat de norm wordt vertaald en dat bij de norm een begeleidend schrijven in de vorm van een Nederlandse praktijkrichtlijn (NPR) wordt opgesteld.

Nederlandse praktijkrichtlijn
De NPR is bedoeld als informatief document dat beschrijft hoe de eisen van de norm NEN-EN-ISO 7396-1 binnen Nederland eenduidig worden geĂŻnterpreteerd. Vervolgstappen zijn eventueel het opzetten van cursussen en een certificatietraject. Ook heeft de expertgroep/platform als doel gesprekspartner te zijn op het gebied van wet- en regelgeving binnen Europa en Nederland.

Informatie en deelname
Voor meer informatie over de op te richten expertgroep/platform kunt u contact opnemen met Marieke van 't Root, NEN-Medische Technologie via e-mail advies.medisch@nen.nl en/of telefoon (015) 2690 250.