Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Antwoorden op kamervragen over cursus Marcouch

7 december 2009

Antwoorden van de minister op kamervragen van het lid Brinkman (PVV) over het bericht dat de PvdA-stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch een cursus ter waarde van 26.000 euro heeft aangenomen, die hem een managementfunctie in de korpsleiding kan bezorgen. Ingezonden op 12 november 2009 onder kenmerk 2009Z21235.

2009Z21235 Vragen van het lid Brinkman (PVV) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het bericht dat de PvdA-stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch een cursus ter waarde van 26.000 euro heeft aangenomen, die hem een managementfunctie in de korpsleiding kan bezorgen. (Ingezonden 12 november 2009)
1 Bent u bekend met het bericht "PvdA'er Marcouch opnieuw onder vuur"? 1) Antwoord Ja
2 Is het waar dat PvdA-stadsdeelvoorzitter in Amsterdam een cursus ter waarde van 26.000 euro heeft aangenomen, die hem een managementfunctie in de korpsleiding kan bezorgen? 4 Kunt u aangeven of er nog meerdere bestuurders door de politie Amsterdam-Amstelland en andere Nederlandse korpsen in staat zijn gesteld om dergelijke opleidingen te volgen of te gaan volgen? Zo ja, om welke mensen gaat het en welke toegevoegde waarde heeft dit voor de verschillende korpsen? Antwoord op 2 en 4 In 2008 is de heer Marcouch uitgenodigd als gastdeelnemer van het programma Politie CALL (Community for authentic leadership and learning). Dit is een programma over leiderschap en diversiteit, bestemd voor de huidige en nieuwe top van de politie. Als voorzitter van het stadsdeel Slotervaart en vanwege zijn allochtone achtergrond heeft hij bijzondere kennis en ervaring met verschillende culturen en veiligheidsvraagstukken. Voor ieder CALL programma worden een of meer personen van buiten de politie met een allochtone achtergrond uitgenodigd als gastdeelnemer. De toegevoegde waarde voor de deelnemers aan het programma vanuit de leiding van de korpsen is dat op dit moment nog weinig deelnemers aan het programma een allochtone achtergrond hebben. Deze achtergrond, gecombineerd met bijzondere kennis van en ervaring met verschillende culturen en veiligheidsvraagstukken biedt een meerwaarde voor het programma en de deelnemers. Van de gastdeelnemers wordt verwacht dat deze zowel een inhoudelijke inbreng hebben als een eigen kijk op de samenleving. Het programma functioneert niet als voorportaal voor een managementfunctie in een korpsleiding. Het samenwerkingsverband Politietop Divers betaalt de kosten (¤ 23.250,-) van de deelname van de externe gastdeelnemer.
3 Wat vindt u van het eenvoudige feit dat een stadsbestuurder, die ook op sommige verantwoordelijkheden gemandateerd is voor het maken van beleid omtrent openbare orde en veiligheid, juist bij een instantie als de politie als uitvoerder van het beleid voor de openbare orde en veiligheid, een cursus heeft aangenomen? Deelt u de mening dat een stadsbestuurder geen banden zou mogen hebben met de politie omdat deze situatie in strijd is met het principe van de Trias Politica? Zo nee, waarom niet? Antwoord Een stadsdeelvoorzitter heeft geen bevoegdheden richting de politie. Daarnaast is van belang dat het CALL programma niet door het betreffende politiekorps is opgezet, noch door dit korps is georganiseerd, of wordt betaald. Dit programma komt namelijk voort uit het samenwerkingsprogramma Politietop Divers (een samenwerking tussen het Korpsbeheerdersberaad i.o., Raad van Korpschef i.o., BZK, Algemene Bestuursdienst, Bureau Landelijk Management Development en School voor Politieleiderschap) dat in opdracht van de minister van BZK werkt. 5 Wilt u contact opnemen met de burgemeester van Amsterdam, de slechtste burgemeester van Nederland, om hem te verzoeken Marcouch op non-actief te zetten? Zo nee, waarom niet? Antwoord De kwalificatie van de burgemeester van Amsterdam deel ik absoluut niet en laat ik geheel voor uw rekening. Het is de stadsdeelraad die bevoegd is een stadsdeelvoorzitter te benoemen of te ontslaan. Ik zie daar echter geen enkele aanleiding voor.
1) De Telegraaf, 11 november 2009