Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Antwoorden op kamervragen over de burgerschapskalender

4 december 2009

Antwoorden van de minister op kamervragen van het lid Heijnen (PvdA) over de burgerschapskalender. Ingezonden op 4 december met als kenmerk 2009Z23476.

2009Z23476 Vragen van het lid Heijnen (PvdA) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de burgerschapskalender. (Ingezonden 4 december 2009)
1 Deelt u de mening dat het kabinet moet investeren in burgerschap? Antwoord: Ja. In het beleidsprogramma van het kabinet is dat ook vastgelegd. Over de praktische uitwerking van deze beleidsdoelstelling is recent nog gedebatteerd, namelijk bij de behandeling van de begroting van mijn departement in de Tweede Kamer op 24 en 26 november 2009.
2 Deelt u de mening dat de burgerschapskalender die u op 1 december jl. aan de Kamer aanbood daar een bijdrage aan kan leveren? Zo ja, bent u bereid deze tegen kostprijs te doen verkopen, zodat mensen elkaar met Kerstmis een uiterst nuttig cadeau kunnen geven? Antwoord: De burgerschapskalender 2010 die ik op 1 december jl. heb aangeboden, is inderdaad bedoeld om behulpzaam te zijn bij het debat over burgerschap. De kalender bevat kernachtige teksten en intrigerende foto's die tot nadenken stemmen over goed burgerschap. De kalender wordt op dit moment gratis verspreid over ruim 1500 bibliotheken en gemeenten ter verdere verspreiding via de burgerbalies zolang de voorraad strekt. Bovendien is de kalender zolang de voorraad strekt gratis te bestellen op www.handvestburgerschap.nl. Aan deze mogelijkheden om de kalender in bezit te krijgen, is en wordt actief bekendheid gegeven.
3 Indien inkoop- en aanbestedingsregels zich daartegen zouden verzetten, is het dan voor derden mogelijk om deze kalender uit te geven? Antwoord: Het is in beginsel voor derden mogelijk de kalender uit te geven, wellicht met inachtneming van copyright op enkele foto's. Het is echter weinig aantrekkelijk, gelet op het antwoord op vraag 2. Het kennelijke doel van de vragensteller, een brede verspreiding van de kalender, wordt bereikt door de gratis verspreiding als aangegeven bij het antwoord op vraag 2.
4 Bent u bereid deze vragen met spoed te beantwoorden? Antwoord: Ja.