Openbaar Ministerie

Vetverkeerdkrant overhandigd aan minister

7 december 2009 - Openbaar Ministerie

Vanmiddag hebben drie jongeren een exemplaar van de Vetverkeerdkrant aan minister van Justitie Hirsch Ballin overhandigd. De drie hebben zelf een stukje in de krant geschreven. In de krant wordt stapsgewijs uitgelegd wat er gebeurt als een slachtoffer aangifte doet en welke hulp een Slachtofferloket biedt. Er is aandacht voor slachtoffer-dadergesprekken, Slachtofferhulp Nederland en uiteraard de nieuwe wet Versterking positie van het slachtoffer in het strafproces.

Het OM vindt slachtoffers van misdrijven geen bijzaak meer, maar hoofdzaak. Slachtoffers hebben een belangrijke rol in het strafproces. `Maar jonge slachtoffers doen meestal niks. Ze weten niet dat ze rechten hebben', vertelt een officier van justitie. Slachtoffers kunnen rekenen op informatie over de rechtszaak, kunnen in aanmerking komen voor slachtoffergesprekken, schadevergoedingen en spreekrecht. Maar veel jongeren weten dat helemaal niet. Zij proberen te vergeten wat er is gebeurd en doen geen aangifte bij de politie.

In de Vetverkeerdkrant staan verhalen van jonge slachtoffers: Over een gewelddadige overval op een snackbar waarbij een medewerkster is bedreigd: `Ik ga schieten en maak je dood', over een jongen die jarenlang seksueel misbruikt is door een zeilleraar en over nabestaanden van een verkeersslachtoffer. Uitgebreid wordt ingegaan op de rechten die slachtoffers hebben.

Met de krant wil het OM jongeren informeren over de werking van het strafrecht. Wat doet het OM met strafbare feiten waar jongeren mee te maken kunnen krijgen? Eerder behandelde onderwerpen zijn o.a.: cybercrime, milieucriminaliteit, seks in de wet, alcohol- en drugsmisbruik, spijbelen, geweld thuis en op school.

De krant verschijnt in een oplage van 60.000 en wordt o.a. verspreid via middelbare scholen, Haltbureaus en bibliotheken. De Vetverkeerdkrant is een uitgave van het OM en verschijnt vier maal per jaar. De krant kan worden gedownload van www.OM.nl en www.vetverkeerd.nl. Daarnaast is een papieren uitgave van de krant gratis te bestellen via www.vetverkeerd.nl en www.postbus51.nl