Gemeente Utrecht

Geldweek voor leerlingen ROC Midden Nederland

Net als vorig jaar gaan leerlingen van ROC Midden Nederland een hele week aan de slag met geld. Samen met de gemeente Utrecht en Punt, een stageleerbedrijf van Hogeschool Utrecht, is een programma opgesteld dat jongeren bewust wil maken van hun financiële situatie. Omdat de dure kerstdagen naderen, is het motto dit jaar 'Geld hangt niet aan de boom'. Jongeren krijgen les over omgaan met geld, bezoeken het Geldmuseum en kunnen op school naar een financieel spreekuur. Wethouder Sociale Zaken Marka Spit opent de Geldweek a.s. maandag 7 december om 12.00 uur.

Het is niet voor niets dat de Geldweek wordt georganiseerd. Uit onderzoek van het lectoraat Participatie Maatschappelijke Ontwikkeling van de Hogeschool Utrecht onder de leerlingen van ROC MN blijkt dat ongeveer een derde van de leerlingen schulden heeft. Dat betekent ruim 8000 leerlingen. Hiervan heeft ongeveer 5 % problematische schulden.
Wethouder Spit: "Jongeren hebben prioriteit in ons schuldhulpverleningsbeleid. We zetten zwaar in op preventie, onder andere door voorlichting en lessen 'Omgaan met geld' op basis- en vmbo-scholen. Ik hoop dat deze Geldweek ook een preventieve werking heeft. Voorkomen is immers beter dan genezen!"

Hulp op school
Om te voorkomen dat meer jongeren geldproblemen krijgen of dieper in de schuld raken spijkeren docenten hun leerlingen zelf bij over het onderwerp geld. Ze maken gebruik van lespakketten van het Nibud die zijn uitgezocht op thema's die hen interesseren: auto's kopen, op jezelf wonen en shoppen. Daarnaast houden studenten van de Hogeschool Utrecht vanuit het principe 'door jongeren voor jongeren' sinds een jaar iedere woensdag financieel spreekuur op het ROC. Hier kunnen leerlingen terecht voor hulp of vragen over hun financiën. Bij ernstige problematiek verwijzen de HU-studenten door naar gemeente en welzijnsorganisaties. De Hogeschool onderzoekt het nut van deze hulpverlening.

Programma Geldweek
De Geldweek wordt aanstaande maandag 7 december om 12.00 uur geopend door wethouder Sociale Zaken, Marka Spit. Leerlingen van het ROC krijgen financiële raad mee en een rapper van school legt het thema geld uit. De rest van de week staan er informatiekraampjes in de hal van het schoolgebouw en kunnen jongeren interactieve computergames over het thema geld spelen. Ook kunnen leerlingen zich inschrijven voor een workshop budgetteren, op vrijdag het theaterstuk over geld 'De Verleiding' zien en een bezoek brengen aan het Geldmuseum.