Evangelische Omroep
Hilversum, vrijdag 4 december 2009

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 50

Ingang Oost, maandag 7 december, 19.25 uur, Nederland 1
De heer Verheyen heeft spontaan last gekregen van neusbloeden.
Doodtrappertje: Harrie de Jong is slachtoffer geworden van een nogal bizar spelletje.
Mevrouw Oerlemans is longpatient en heeft erge last van benauwdheid.
De heer van Gils is op zijn scooter onderuit gereden door een auto.

Afslag UMC Utrecht, dinsdag 8 december, 19.25 uur, Nederland 1
In Afslag UMC Utrecht doet presentator Manuel Venderbos verslag vanuit één van de grootste academische ziekenhuizen in ons land, het Universitair Medisch Centrum in Utrecht.
Manuel ontmoet in deze aflevering familie Luttge. De vijfjarige Mayte heeft een transplantatieziekte van de longen. Dit is ontstaan, doordat ze als baby een beenmergtransplantatie onderging vanwege een ernstige afweerziekte. Maar de cellen uit het nieuwe beenmerg vallen haar eigen longen aan.
De 41-jarige Eugenie van der Hoef liep al een hele tijd rond met pijnklachten in de nek. Een MRI-scan wees uit dat ze de Ziekte van Kahler heeft, een vorm van beenmergkanker waarbij botweefsel wordt aangevreten. Een van Eugenies nekwervel is dermate aangetast door een tumor dat elke kleine beweging tot een hoge dwarslaesie of erger zou kunnen leiden. De tumor moet verdwijderd en het nekwervelgebied gestabiliseerd worden. We volgen deze ingewikkelde operatie.
En Manuel maakt kennis met diabetespatiënt Atze Dijkstra, Hij heeft een nare wond aan zijn voet die niet goed wil helen.

Rail Away, dinsdag 8 december, 19.55 uur, Nederland 2
Frankrijk/Genève-Chamonix
Een nieuwe documentaireserie over markante spoorlijnen in de wereld. In elke aflevering wordt een reis gemaakt, warbij onderweg ook aandacht is voor bijzondere locaties.
Vanuit Genève, diplomatenstad bij het meer, gaat de treinreis de Franse Alpen in. Door het dal van de Arve en met een overstap in St. Gervais reizen we naar de hoofdstad van de bergsport Chamonix. In een ander treintje genieten van vergezichten, terwijl we over hellingen van de Mont Blanc naar Montenvers kruipen.

Op 3 Ezels, dinsdag 8 december, 20.50 uur, Nederland 2
Verhalen uit de Bijbel vormen al eeuwen een inspiratiebron voor kunstenaars. In de weken richting Kerst reist Andries Knevel samen met de schilders Yanneke (Jip) Wijngaarden, Marc de Klijn en Wilma Veen in een jeep door Israël. De kunstenaars krijgen op bekende bijbelse plaatsen een schilderopdracht. Zij laten zich inspireren door bijbelverhalen, de botsing met zichzelf en de gespannen realiteit in het Heilige Land. De confrontaties leiden tot diepgaande en pittige gesprekken. Andries Knevel volgt hun creatieve maakproces op de voet; van de eerste schetsen en de wisselende gedachten, tot de uiteindelijke onthulling van de schilderijen in de Oude Kerk in Amsterdam. Elke week staat een van de schilders centraal.
Voor de eerste opdracht zijn de schilders in Nazareth. Yanneke (Jip) Wijngaarden - bekend door haar rol in het theaterstuk van Anne Frank - staat in deze uitzending centraal.

Catherine voor de Verandering, dinsdag 8 december, 22.50 uur, Nederland 2
Presentatrice Catherine Keyl gaat in gesprek met christenen over hun geloof in God, hun bekering en de uitwerking daarvan in hun dagelijkse leven. Aan de hand van twee korte reportages waarin we het leven van de gast leren kennen weet Catherine kritische en eerlijke vragen te stellen over wat haar gast ten diepste drijft.
In deze aflevering praat ze met Rob de Boer. Rob is oprichter van Stichting Burcht Armenzorg en zorgt daarmee voor mensen die aan de onderkant van de maatschappij staan. Ook Rob zelf zat ooit in deze positie. Vanuit een moeilijke jeugd raakte hij al jong verslaafd aan drugs. De problemen stapelden zich op. In een dieptepunt van zijn leven had hij een ontmoeting met God die hem definitief heeft veranderd. Vanuit een diepe passie voor God en mensen richtte hij in 1991 de stichting. Nu, anno 2009, is dit werk uitgegroeid tot een bloeiende onderneming die tientallen armen en verslaafden uit Utrecht van maaltijden voorziet.
Catherine gaat in gesprek met Rob op zoek naar de essentie van zijn keerpunt en de kracht om na jaren zonder terugval nog altijd de juiste keuzes te maken.

XMIX, woensdag 9 december, 13.17 uur, Nederland 3
De rijke badmeester
Er zijn valsmunters in de stad. Ze kopen van alles met vals geld. XMIX vindt sporen van chloor op de valse biljetten. Een kijkje in het zwembad lijkt een goed idee.
XMIX is een vrolijke kinderserie waarin politieman Anton de hulp in roept van de helden uit zijn favoriete computerspelletje XMIX. En hoewel Exel, Dax en Xena super sterk, onzichtbaar en slim zijn, begrijpen ze de wereld van mensen niet altijd even goed. Dat leidt nogal eens tot grappige situaties!

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 11 december, 14.50 uur, Z@pp
Spaarvarkentjes
Elly vertelt een verhaal over drie mannen. Ze krijgen allemaal spaarvarkentjes vol geld van hun baas. Twee mannen gaan met het geld slim werken. Maar eentje is lui, die doet helemaal niks.
Dop en Kurk zijn niet lui. Ze gaan op de markt geld verdienen. Kurk verkoopt mooie ballonnen. Dop maakt muziek met zijn trompet. Ze krijgen veel geld. Dop wil niet meer stoppen. Hij wil nog meer geld. Hij gaat maar door!
En dan is het Tierenlantijntjestijd. Elly en de kinderen hebben hun liedje goed geoefend. Maar Dop en Kurk hebben hun toneelstukje niet klaar. Dan maar geen stukje? "Nee", zegt Elly, "Jullie stukje hoort erbij." Poeh, hoe regelen Dop en Kurk nu zo snel een stukje?

De Dorpsdokter, vrijdag 11 december, 19.25 uur, Nederland 1
Marleen bezoekt Jantine. Jantine is flauwgevallen in de badkamer en blijkt stevige griep te hebben. En ze onderzoekt een voetbal ongelukje. Een foto is noodzakelijk.
Arjen heeft opeens erg veel pijn in zijn been en moet meer sporten van Rosemary. De heer Den Boer komt voor nacontrole bij haar, omdat hij een staalsplinter in zijn oog heeft gehad, maar er blijkt meer aan de hand. Rosemary maakt een foto van een huiduitslag en stuurt die naar de dermatoloog.
Mevrouw van Drenth-van Brughem heeft na een val in de schuur een aantal uren op de koude vloer gelegen en werd gelukkig door de buurman gevonden.
Nathan komt bij dokter Jan met een bloedblaar, die met stikstof moet worden verwijderd. Dat gaat bepaald niet vanzelf.
De dokters bezoeken mevrouw de Wildt wekelijks. Deze keer gaat Marleen. Met mevrouw de Wildt gaat het niet zo goed, ze heeft maagkanker, maar ze blijft positief.

Checkpoint, zaterdag 12 december, 9.55 uur, Nederland 3
Hoe kun je op zolder toch lekker internetten? Kun je je verbinding upgraden met een een wokpan of chipsbus?! In de jongens/meiden-test testen we de zintuigen. Wie herkent de gore babyluier en krioelende maden? Daarna kijken we hoe snel je kunt zwemmen als er een haai achter je aan zit. En hoe maak je in het zwembad eigenlijk het ultieme bommetje? Kortom: how to be cool in the swimming pool?!
Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.

Geloof in de Wereld, zaterdag 12 december, 18.00 uur, Nederland 2
Geloof in de Wereld is een serie waarin Andries Knevel de staat van het christendom middels interviews en binnen- en buitenlandreportages bespreekt. Waar zijn christenen vandaag de dag mee bezig? Wat bindt hen en hoe geeft men het geloof handen en voeten?
Met deze week als thema: 'Kredietcrisis'. Andries Knevel gaat bij bankier Herman Wijffels thuis op bezoek. Aan de hand van reportages o.a. uit IJsland en de actualiteit bespreken ze welke kansen er door de crisis zijn ontstaan.

Nederland Zingt, zaterdag 12 december, 18.30 uur, Nederland 2
De advent is de tijd van voorbereiding op het kerstfeest. De tijd waarin de komst en wederkomst van Jezus Christus wordt verwacht. Het liturgisch jaar begint met de advent. Nederland Zingt gaat op deze zaterdag een mooie samenstelling van adventsliederen uitzenden met o.a. het Gouds Kinderkoor, Kampen Boys Choir, Orpheus en mooie samenzangliederen zoals 'Nu daagt het in het oosten' en andere.

Een Goed Begin, zaterdag 12 december, 19.00 uur, Nederland 2
Twee zussen, twee tienermoeders
Athalja (19 jaar) en Talitha (17 jaar) Bosma zijn alletwee trotse moeder van een zoon. Begin 2008 gaat Talitha, ze is dan 16 jaar, met haar vriend naar Curaçao voor een stage. Ze voelt zich beroerd, misselijk en 'anders'. Op Curaçao wordt het niet beter. Ze durft het bijna niet, maar doet toch een zwangerschapstest. Haar vermoeden wordt waarheid: ze is zwanger. Gespannen belt ze haar ouders in Nederland om het nieuws te vertellen. Dat loopt anders dan ze had gedacht.

Eenmaal terug in Nederland praat Talitha bij met haar zus Athalja, dan 18 jaar. Athalja maakt de opmerking dat zij ook wel zwanger zou kunnen zijn. Talitha spoort haar zus aan om een test te doen. Groot is de verbazing als deze ook positief blijkt te zijn. Het kindje weg laten halen is voor Athalja geen optie. Maar hoe moet ook zij, als tweede tienerdochter, dit aan haar ouders vertellen?

Een bijzondere situatie: twee zusjes, twee tienermoeders. Hoe is het voor deze meiden om zo jong moeder te zijn? Hoe combineren zij school en de zorg voor de twee jongetjes? Wat is de rol van vaders van de baby's? En waarom is het belangrijk voor hen om hun zoontjes op te laten dragen in hun gemeente? Mirjam gaat op onderzoek uit en loopt een dag mee in het leven van Athalja en Talitha.

Klokken Luiden voor het Klimaat: Dienst voor de Schepping, zondag 13 december, 19.55 uur, Nederland 2
Samenvatting van de oecumenische 'Dienst voor de schepping' die op zondagmiddag 13 december tijdens de klimaattop in Kopenhagen wordt gehouden.
In de Kathedraal van Kopenhagen spreekt aartsbisschop Rowan Williams in aanwezigheid van Koningin Margrethe II over de gevolgen van de klimaatverandering voor de wereldbevolking. Als voorbeelden staan de gevolgen van het smelten van het poolijs voor Groenland, het uitdrogen van de grond in Oost-Afrika voor Malawi en van de aantasting van de koraalriffen voor de eilandbewoners in de Stille Oceaan centraal.
Behalve Rowan Williams verleent ook aartsbisschop Desmond Tutu zijn medewerking, o.a. door het lezen van Psalm 136.
Na afloop worden de klokken geluid als onderdeel van een wereldwijde actie 'Klokken luiden voor het Klimaat'.

Hoedoejijdat.nu, zondag 13 december, 24.00 uur, Nederland 2
'Ruim 8 jaar geleden is onze dochter Justyna verongelukt bij ons op de boerderij. Zij was ons derde adoptiekind uit Polen. Ik ging met de tractor de koeien voeren en had Justyna nog zo gewaarschuwd dat ze aan de kant moest gaan omdat het zo gevaarlijk was. Dat was het laatste wat ik tegen haar heb gezegd. Ineens zag ik haar onder het wiel van de tractor verschijnen. Wat er dan als vader door je heen gaat, is met geen pen te beschrijven. Het feit dat je je eigen kind hebt overreden, geeft een gigantisch groot schuldgevoel. En dan moet je verder... Het leven gaat door, maar de schuld blijft. Dit naast het enorme verdriet dat je al hebt. Mijn vraag is daarom of jullie mij kunnen helpen te leren met dit schuldgevoel om te gaan.'

Met deze vraag van Egbert begint Hoedoejijdat.nu. Hij is de gast van deze aflevering en hoopt hiermee in het programma een stap verder te komen. Herman Wegter gaat bij hem op bezoek en laat hem onder andere de tip zien van een coach. Die oppert, dat Egbert misschien het gevoel heeft dat het hebben van een schuldgevoel de enige manier is om Justyna recht te doen. Maar hij zou haar ook recht kunnen doen door zich te herinneren wat zij hem allemaal voor moois heeft gegeven in haar leven. Daarom krijgt hij de opdracht om bij een beeldend therapeut iets te maken wat hem op een positieve manier herinnert aan Justyna. Zal dit hem helpen om met zijn schuldgevoel om te gaan?
Ondertussen gaat Mirjam Bouwman de straat op met de vraag: 'Wat doet u als u zich schuldig voelt?'

Ondertussen gaat Mirjam Bouwman de straat op met vragen als: 'Welk gedrag van je partner irriteert je? Hoe ga je daarmee om?' Kijk ook op de internetsite www.hoedoejijdat.nu. Daar kun je filmpjes zien met ervaringen van anderen. Allerlei vragen over onderwerpen als eenzaamheid, bidden, vergeving en zelfbeeld komen aan de orde. Wie weet, helpt dat jou ook een stap verder!

Nederland Zingt op Zondag, zondag 13 december, 9.00 uur, Nederland 1
Nog steeds maakt de ziekte AIDS wereldwijd onophoudelijk veel slachtoffers per jaar. Elke dag sterven 8.000 mensen aan deze ziekte en raken duizenden kinderen hun ouders kwijt. Er zijn nu al 15 miljoen aidswezen.
Ds. Arie van der Veer gaat op deze adventszondag op bezoek bij Els van Teijlingen in Goes. Zij is voor korte tijd terug in Nederland samen met een groep aidswezen uit Oeganda. Om iets terug te doen voor de provincie Zeeland, die haar project veel financiële steun verleent, geeft zij met deze kinderen muziekvoorstellingen en voorlichting over AIDS op scholen.
In Soroti in Oeganda heeft Els een kliniek opgezet voor het behandelen en opvangen van kinderen met AIDS. De kliniek heet Amecet, schuilplaats van vrede. Deze kinderen zijn vaak meer dood dan levend wanneer zij bij de kliniek worden gebracht. Soms halen zij een kindje op dat door iedereen verlaten, zonder ouders, alleen in een hut is achtergelaten.
Het is voor Els het allerbelangrijkste dat deze kinderen, van wie er velen sterven, nog wat liefde in hun leven leren kennen. In haar huis in Soroti hangen foto's van alle kindjes die overleden zijn met hun naam erbij. Elke dag is Els er mee bezig.
De meditatie en gesprekken worden afgewisseld met koor- en samenzang.

Verborgen Verhalen, zondag 13 december, 14.36 uur, Nederland 3
Keihard
De Bijbel zegt: 'Gestolen voedsel smaakt aanvankelijk goed, maar later lijkt je mond gevuld met kiezels.'
Jeroen is gek op stenen. Zijn kamer lijkt wel een museum. Als de leraar lesgeeft over het Pleistoceen, dwalen Jeroens ogen af naar de meest zeldzame steen op de plank in de kast. Hoe vaak heeft hij niet gefantaseerd die steen aan zijn verzameling toe te voegen. De les is afgelopen, het lokaal loopt leeg, de leraar is weg..... Alleen Jeroen en de steen. Eén steen?! Zal de leraar die missen?
'Verborgen Verhalen' is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is.

ontopic, zondag 13 december, 23.50 uur, Nederland 3
Ontopic is hét discussieplatform waarin de ontmoeting en confrontatie van jongeren met totaal verschillende achtergronden centraal staat. Drie pittige stellingen uit de actualiteit en de Nederlandse jongerencultuur brengen wekelijks etnische, culturele en religieuze overeenkomsten aan het licht. Het ontopic-cabaretduo, presentator Manuel Venderbos of een bekende Nederlander/deskundige leidt de stellingen in. Deze week zijn de onderwerpen: De emancipatie van de vrouw is doorgeslagen (Rita Verdonk), Hippe moslima's zijn hypocriet en De emancipatie Nederland kent geen armoede.

Noot voor redactie,