Ingezonden persbericht

Restaurant LOC23 pakt uit

Onvergetelijk bruiloft met de meesterlijke VIS-bruidstaart van Björn Staneke

Hoe kan je als restaurant uitpakken, als je een aanvraag krijgt om voor een bruidspaar een onvergetelijke culinaire afsluiting van hun trouwdag te verzorgen. Met de toegevoegde mededeling, dat ze gek zijn op vis?

Chef Björn Staneke, die samen met zijn partner Joycez Meuwissen al bijna twee jaar het Zevenbergse Restaurant Loc23 runt, glundert bij zo'n opdracht. Hij doet er graag een schepje bovenop voor gasten, die zijn culinair talent kunnen waarderen. Bij zijn visleverancier Schmidt Zeevis uit Rotterdam was hij al eerder attent gemaakt op een Vis-Innovatie in de vorm van een bruidstaart, die opgebouwd wordt uit de allerbeste vis en schaal- en schelpdieren. Het concept werd gepresenteerd op INNOFRESH, de vakbeurs voor innovatieve vers producten in Ahoy in Rotterdam.

Met dit idee is Björn aan de slag gegaan en heeft daaraan zijn eigen signature meegegeven. Het resultaat is een bijzondere culinaire creatie, die de toon zette voor de hele avond.

De gasten hadden zich eerder tegoed kunnen doen aan drie soorten oesters: de Zeeuwse platte oesters en de grillige Creuses en voor de vleesliefhebbers was er een kalfsoester.

Het aansnijden van de visbruidstaart was een verrassend hoogtepunt. Iedereen was blij verrast. De reactie van het bruidspaar de volgende dag: "Geweldig, boven verwachting. Zelfs de gasten, die geen visliefhebbers zijn, hebben genoten van de heeerlijk vis-taart. In één woord meesterlijk"

Na dit heerlijk voorgerecht komen nog een vijftal gerechtjes, die in de vorm van een zgn. 'walking-dinner' worden geserveerd.

1. Amuse van gebakken bloedworst, gegrilde coquille en schuim van Sambuca.

2. Tongschar in een beurre blanc van witte wijn en Hollandse garnalen met een winterwortel á la Matignon

3. Geroosterde halve kreeft geweld in een beurre noisette

4. Gamba op een stamppotje van peen en uien en een emulsie van medium sherry en rode peper.

5. Als dessert een bolletje Earl Grey theeijs overgoten met Giffard koffie likeur.

Samenstelling van de VIS bruidstaart

Er waren heel wat uurtjes voorbereiding gaan zitten in het bereiden van een VIS-bruids-taart, die bestaat uit wel vijf plateaus.

De onderste laag was opgebouwd uit een bavarois van zalm, gemengd met Aquitaine Caviar afgeglaceerd met een gelei van chuka-wakame (Japans zeewier).

De tweede laag was een quiche van tonijn en heilbot en pomodori tomaat gegarneerd met roosjes van tomaat en sashimi van heilbot.

Voor de derde laag een mabre van gerookte vissoorten: makreel, heibot en zalm afgegarneerd met een chaud-froids van kreeftenbotersaus.

Vierde laag bestond uit een aspic van schaaldieren, bestaande uit Hollandse garnalen, Noorse garnalen, ecrevisses, langoustines, kreeft en langouste. Versierd met eetbare bloemen en hele langoustines.

De bovenste laag was een bombe van kingkrab, queenkrab en Snowkrab met een chaud-froid van wolhand krabbetjes. Afgegarneerd met ecrevisses en een bruidspaar in de vorm van twee langoustines (een mannetje en een vrouwtje).

Extra dynamiek

De bijzondere plek van het restaurant, gevestigd is in het oude Stationsgebouw (uit 1858) in Zevenbergen geeft een extra dynamiek. De langskomende treinen en de gaande en komende treinreizigers zorgen voor een bepaalde gezelligheid rondom het restaurant. De treintaxi standplaats naast het restaurant is ook voor de restaurantbezoeker een handige manier om voor een gereduceerd tarief het station te bereiken.

Altijd wat te doen

In de nu bijna twee jaar, dat Loc23 actief is, heeft het restaurant al aardig aan de weg getimmerd. De pers verhaalt met regelmaat over de culinaire hoogstandjes, zoals de week van het La Bonnotte aardappeltje en het Normandië in Zevenbergen, doelend op de aandacht voor schaal- en schelpdieren en het genieten van de Fruits de Mer. Elke eerste vrijdag van de maand is er het Muziek & Smaak thema met live muziek met een optreden van de gastvrouw Joycez, die zich ook ontpopt als een prima zangeres. De stijl van de muziek is een combinatie tussen soul en popmuziek. In het plaatselijke magazine schrijft Björn Staneke een column met de titel 'Kijk op Koken', waarin hij elke week iets verhaalt over koken met een recept erbij.

www.restaurantloc23.nl