Televisie
EENVANDAAG
Uitzending maandag 7 december
Nederland 1 - 18.15 uur

MEERDERHEID VERPLEEGKUNDIGEN WIL STOPPEN DOOR HOGE WERKDRUK

Zes van de tien verpleegkundigen (58 procent) in ziekenhuizen overweegt een andere baan te zoeken. De belangrijkste reden hiervoor is dat zij de werkdruk als te hoog ervaren. Hierdoor kunnen ze onvoldoende tijd aan hun patiënten besteden.
Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag en Nursing, het vakblad voor verpleegkundigen.

Geen tijd voor doodzieke patiënt
De zorg over de werkdruk blijkt ook uit de vele persoonlijke reacties van de verpleegkundigen: "Wij vliegen van hot naar her. Ik werk op de afdeling oncologie en zelfs daar heb ik geen tijd om een patiënt zijn hart te laten luchten", aldus één van de deelnemers.
Ook vinden de meeste ondervraagden dat ze zich teveel met papierwerk moeten bezighouden en dat ze te weinig salaris krijgen. Bij vier van de tien deelnemers (40 procent) is het plezier in het werk de afgelopen twee jaar afgenomen: "Door de enorme werkdruk, personeelstekorten, bezuinigingen en de enorme bureaucratie gaat de lol er wel een beetje af en zie ik me niet tot mijn 67ste doorwerken."

Niet gewaardeerd door politiek
De verpleegkundigen voelen zich door de politici in de kou gezet: 83 procent ervaart geen waardering vanuit de politiek. Vrijwel alle deelnemers vinden dat verpleegkundigen in de nieuwe AOW-regeling onder de zware beroepen moeten vallen. Ze voelen zich wel gewaardeerd door hun patiënten.

Gevolgen voor de toekomst
Een deel van de verpleegkundigen maakt zich zorgen over de toekomst: eenderde (30 procent) verwacht dat de kwaliteit van de zorg in ziekenhuizen over tien jaar slecht zal zijn. Bijna driekwart (71 procent) beoordeelt de kwaliteit van het eigen ziekenhuis op dit moment als goed.

Rechtszaak
Op dinsdag 8 december dient een kort geding bij de rechtbank in Den Bosch waarin verpleegkundigen van verschillende beroepsverenigingen hun werkgevers willen dwingen om in overleg te gaan over de hoge werkdruk.

Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door EenVandaag in samenwerking met Nursing, het vaktijdschrift voor verpleegkundigen.
Aan het onderzoek deden 1400 deelnemers mee, waaronder 1250 die nu als verpleegkundige in een ziekenhuis werken en 150 die minder dan twee jaar geleden in een ziekenhuis gewerkt hebben.

Meer uitslagen zijn te vinden op www.eenvandaag.nl en www.nursing.nl