Gemeente Etten-Leur

Gemeenteraad: Agenda van de opiniebijeenkomst op 7 en 8 december

Het presidium van de gemeenteraad maakt bekend dat op maandag 7 december en dinsdag 8 december aanstaande 's avonds vanaf 19.30 uur een openbare opiniebijeenkomst wordt gehouden. Zowel op maandagavond als op dinsdagavond kunt u vanaf 19.00 uur tot 19.30 uur in de Schonckzaal op een informele wijze van gedachte wisselen met de raads- en burgerleden. Op maandagavond start de opiniebijeenkomst om 19.30 uur in de raadzaal en op dinsdagavond om 19.30 uur in een parallelle sessie in zowel de raadzaal als in kamer 1.04 A/B van het vergadercentrum. Tijdens de opiniebijeenkomst komen de volgende onderwerpen achtereenvolgens aan de orde:

Blok Ruimtelijke Zaken (maandag 7 dec - raadzaal)
· Uitvoeringsprogramma Structuurvisie plus
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om in te stemmen met het uitvoeringsprogramma voor de (nieuwe) Structuurvisie en de daarbij horende notities Brede Scholen Etten-Leur 2010-2020, Studie Sportparken en subsidiescan. In 2005 heeft de gemeenteraad de Structuurvisie Plus 2020 vastgesteld. Hierin staat hoe de ruimtelijke ontwikkeling in Etten-Leur tot 2020 eruit moet zien. Het uitvoeringsprogramma geeft een overzicht van alle projecten op hoofdlijnen, de planning, de kosten en opbrengsten per project, het beschikbare budget en de onderlinge financiële samenhang. Alle ruimtelijke projecten zijn op elkaar afgestemd. Het uitvoeringsprogramma wordt jaarlijks bijgesteld. Nieuwe raadsbesluiten en nieuwe inzichten in de kosten worden hierin verwerkt.

Blok Bestuurlijke/Ruimtelijke Zaken (maandag 7 dec ­ raadzaal) · Voorstel over de beleidsnota sociaal-economisch beleid: Op het Sociaal-economisch Beleidsplan 2009 is inspraak verleend. Op het plan zijn reacties binnen gekomen die tot een reactie van het college leiden en al dan niet verwerkt zijn in het plan. Thans stelt het college voor aan de gemeenteraad om kennis te nemen van de zienswijzen en de reactie daarop en het op basis van de inspraak aangepaste beleidsplan vast te stellen.

· Vaststelling vervolgopdracht studie bedrijventerreinen (maandag 7 dec ­ raadzaal) Het college stelt de raad voor nog geen besluit te nemen over de locatiekeuze voor een nieuw bedrijventerrein. Het college stelt voor om de locatie Hoge Haansberg bij de keuze te betrekken door de eerdere rapportages met die locatie uit te breiden. Verder stelt het college voor om de resultaten af te wachten van een onderzoek naar de oplossing van de wateroverlast op het bedrijventerrein Vosdonk en om dit rapport ook bij de uiteindelijke afweging te kunnen betrekken.

Blok Maatschappelijke/Ruimtelijke Zaken (maandag 7 dec ­ raadzaal) · Voorstel second opinions Nobelaer:
Aan de gemeenteraad legt het college de door de raad gevraagde second opinions over de stichtingskosten Nobelaer, kostprijsdekkende huur en inkomsten theater en horeca voor. Op basis van de inhoud van deze second opinions stelt het college voor om het besluit van 30-06-2008 tot het besteksgereed maken van het project Nobelaer te herbevestigen. Tevens wordt voorgesteld gebruik te maken van de huidige gunstige omstandigheden op de kapitaalmarkt door nu al een lening voor de realisatie van de Nobelaer aan te trekken.

Blok Ruimtelijke Zaken (dinsdag 8 dec ­ 1.04 A/B vergadercentrum) · Voorstel afvalinzameling:
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om een aantal besluiten te nemen over de inzameling van huishoudelijk afval in de toekomst. De voorstellen hebben betrekking op het vervangen van de duobak door monocontainers voor restafval en gft-afval, het vervangen van de papiercontainers, invoering van variabele tarieven voor de




afvalstoffenheffing, het plaatsen van ondergrondse containers bij hoogbouw en de gang van zaken op de (nieuwe) milieustraat. Over al deze voorstellen is al een uitvoerige publicatie in de Etten-Leurse Bode verschenen.

· Wijkplan Banakkers en Leefbaarheidsplan Buitengebied Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om in te stemmen met de plannen en uitvoeringsprogramma's voor Banakkers en het buitengebied.

· Voorstel over de vaststelling van de Ruimtelijke visie West-Brabant: De West-Brabantse Vergadering heeft een Ruimtelijke visie West-Brabant vastgesteld. Aan de aan deze samenwerking deelnemende 18 gemeenten wordt gevraagd om kennis te nemen van deze visie en om medewerking te verlenen aan de uitvoering hiervan. Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld daarmee in te stemmen.

· Voorstel over de partiële herziening bestemmingsplan Vosdonk-Munnikenhei Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om enkele planregels van het bestemmingsplan "Bedrijventerrein Vosdonk-Munnikenhei" te herzien. De herziening betreft de planregels voor de minimale omvang van de bedrijfskavels en de ontheffingsregeling voor het minimale bebouwingspercentage bij de bestemming "Bedrijventerrein" alsmede de planregel voor het minimale bebouwingspercentage bij de bestemming "Bedrijfs- en woondoeleinden".

· Voorstel over het bestemmingsplan Liesbosweg 17 Het bestemmingsplan "Liesbosweg 17" heeft betrekking op het onttrekken van de woonbestemming aan Liesbosweg 17 en het toekennen van de bestemming "Groen" aan het perceel.

· Voorstel over de vaststelling van het beeldkwaliteitsplan Schoenmakershoek Oost In de gemeentelijke welstandsnota zijn voor het plangebied Schoenmakershoek-Oost geen welstandscriteria opgenomen. Het gebied is aangeduid als een te ontwikkelen gebied; dat houdt in dat in een later stadium criteria voor dit gebied moeten worden vastgesteld. Ten behoeve van de concrete bouwplanontwikkeling zijn welstandscriteria opgesteld en in de inspraak gebracht. Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om tot vaststelling over te gaan.

· Voorstel over de vaststelling van het milieuprogramma 2010-2013 Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om het milieuprogramma 2010-2013 vast te stellen.

Blok Maatschappelijke Zaken (dinsdag 8 dec ­ raadzaal) · Vrijgeven voor de inspraak van de accommodatienota: Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om het concept-accommodatiebeleidsplan "Accommodaties voor elkaar!" vrij te geven voor de inspraak.

· Voorstel over de vaststelling van de herziene begroting gemeenschappelijke regeling Kleinschalig Collectief Vervoer West-Brabant Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om geen zienswijze naar voren te brengen over het ontwerp van de herziene begroting 2010 van de gemeenschappelijke regeling Kleinschalig Collectief Vervoer West-Brabant.

· Voorstellen over de vaststelling van de WWB en WIJ Verordeningen Op 1 oktober 2009 is de Wet investeren in jongeren (WIJ) in werking getreden. Doelstelling van deze wet is om jongeren van 18 tot 27 jaar te laten werken of leren, of een combinatie van beide. Hiermee wordt een duurzame en substantiële arbeidsparticipatie van jongeren bevorderd en verhoogd. De WIJ verplicht de gemeenten




om jongeren in beginsel een werkleeraanbod te doen, met als afgeleide een inkomensvoorziening. De raad dient bij verordening regels te stellen m.b.t. de op te leggen maatregelen bij verwijtbaar gedrag en de bestrijding van misbruik en oneigenlijk gebruik van de WIJ. Met de inwerkingtreding van de WIJ is de WWB afgesloten voor jongeren tot 27 jaar en kunnen deze jongeren in beginsel geen algemene bijstand meer ontvangen. Daartoe is de WWB op een aantal onderdelen aangepast. Ook de reïntegratievoorzieningen worden niet langer in het kader van de WWB ingezet, maar worden in het vervolg op grond van de WIJ ingezet (werkleeraanbod). Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om:

1. de "Maatregelen- en handhavingsverordening WIJ 2010" en de "Maatregelen- en handhavingsverordening WWB 2010" vast te stellen;
2. de huidige "WWB-toeslagenverordening" aan te passen;
3. de "verordening werkleeraanbod WIJ 2010" en de "Reïntegratieverordening WWB 2010" vast te stellen;

4. de bestaande "verordening Cliëntenparticipatie WWB" om te bouwen tot een combiverordening WWB/WIJ. De WWB en WIJ kennen overlap en raakvlakken (juist om die reden en om eenheid in beleid te waarborgen is één vorm van cliëntenparticipatie voor WWB en WIJ gewenst);
5. de "verordening Langdurigheidstoeslag 2008" en de "verordening voorzieningen maatschappelijke participatie" technisch aan te passen voor wat betreft het begrippenkader met betrekking tot de termen "bijstandsnorm" en " inkomensvoorziening".

Blok Bestuurlijke Zaken (dinsdag 8 dec ­ raadzaal) · Voorstel over de vaststelling van de nieuwe gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio:
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om in de stemmen met de voorgestelde wijziging van de gemeenschappelijke regeling van de Veiligheidsregio. Met deze wijziging krijgt de regionale brandweer een plaats in de gemeenschappelijke regeling. Dit sluit aan op een eerder besluit van de raad.

Aansluitend aan de opiniebijeenkomst van 8 december worden de voorstellen van respectievelijk 7 en 8 december waarover overeenstemming bestaat, behandeld in een openbare raadsvergadering. Deze besluiten zijn dan officieel genomen en kunnen worden uitgevoerd.

De agenda inclusief bijlagen kan door alle belangstellenden vanaf maandag, 30 november 2009 worden ingezien in de openbare bibliotheek Etten-Leur, Anna van Berchemlaan 4 en in het informatiecentrum in het stadskantoor, Roosendaalseweg 4. Voor vragen kunt u zich wenden tot de griffie, tel: 076 5024365 / 5024367 of per e-mail: griffie@Etten-Leur.nl. De volledige agenda is beschikbaar op de gemeentelijke internetsite bij Raad & informatie > Vergaderingen > Opiniebijeenkomsten > Alle vergaderingen in 2009 > 7/8 december