Raad van State


maandag 7 december 2009
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zeeland van het bestemmingsplan 'Verdubbeling Westerscheldetunnelweg' van de gemeente Borsele. Het plan maakt het mogelijk de Westerscheldetunnelweg te verbreden. Deze toegangsweg naar de Westerscheldetunnel is nu enkelbaans en wordt 2x2 baans. Een agrariër uit de omgeving is het niet met de verbreding eens en is tegen de provinciale goedkeuring van het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De man heeft al eerder gronden moeten opofferen voor de aanleg van de weg en moet dat nu weer doen om de verbreding van de weg mogelijk te maken. Hij wil dat niet zonder dat er concrete stappen zijn ondernomen om zijn bedrijf te verplaatsen. In afwachting van de behandeling van zijn beroep vraagt hij de Raad van State de goedkeuring van het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 200906643/2)

10.00 uur

Zitting over de aanwijzing door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van zeer kwetsbare gebieden in de provincie Noord-Brabant. De minister van LNV heeft deze aanwijzing goedgekeurd. Het gaat om een aanwijzing op grond van de Wet ammoniak en veehouderij. Door de aanwijzing worden deze zeer kwetsbare gebieden extra beschermd. Zo moet er in een straal van 250 meter rondom deze gebieden goed rekening worden gehouden met de uitstoot van ammoniak. Een groot aantal agrariërs, een aantal afdelingen van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie en de exploitant van het safaripark Beekse Bergen komen tegen de goedkeuring van de aanwijzing in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hen heeft het provinciebestuur veel te veel gebieden als 'zeer kwetsbaar' aangemerkt. Zij vrezen dat hun bedrijfsvoering en hun ontwikkelingsmogelijkheden zullen worden beperkt. Ook de Brabantse Milieufederatie komt in beroep. Volgens haar heeft het provinciebestuur juist veel te weinig gebieden aangewezen als 'zeer kwetsbaar'. (zaaknummer 200900274/1)

13.15 uur

Zitting over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer heeft verleend voor het bouwrijp maken van de Oostlob van het bedrijventerrein Schiphol Logistics Park op Luchthaven Schiphol. Op het park komen logistieke bedrijven die aan Schiphol zijn gebonden. Hiervoor bereidt de gemeente een bestemmingsplan voor. Om in te kunnen spelen op de vraag naar logistieke bedrijfsruimte heeft het gemeentebestuur alvast een vrijstelling verleend voor het bouwrijp maken van de Oostlob. Onroerend Goed Maatschappij De Meer is het niet eens met de vrijstelling. Zij is van mening dat het project niet is voorzien van een zogenoemde 'goede ruimtelijke onderbouwing'. Zij vindt verder dat de beoogde plannen voor het hele gebied bij de besluitvorming had moeten worden betrokken. Ook had het gemeentebestuur beter onderzoek moeten doen naar de mogelijke gevolgen van de werkzaamheden voor de flora en fauna in het gebied, aldus de maatschappij. Ook Chipshol Holding B.V. is het niet eens met de vrijstelling. Volgens haar heeft het gemeentebestuur in strijd gehandeld met privaatrechtelijke afspraken waarbij zou zijn toegezegd dat het Groenenbergterrein van Chipshol eerder zou worden ontwikkeld dan het bedrijventerrein Schiphol Logistics Park. Verder is de gekozen wegenstructuur volgens Chipshol onvoldoende om een goede verkeersafwikkeling rond het bedrijventerrein te garanderen. Ten slotte is er een overaanbod aan bedrijventerreinen en is er dus geen behoefte aan het Schiphol Logistics Park, aldus Chipshol. De rechtbank van Haarlem heeft in maart 2009 het gemeentebestuur in het gelijk gesteld. Zowel De Meer als Chipshol is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook het gemeentebestuur van Haarlemmermeer en Schiphol Logistics Park komen in hoger beroep. Volgens hen had de rechtbank moeten ingaan op de vraag of met de vrijstelling ook de aanleg van de ontsluitingsweg mogelijk wordt gemaakt. De rechtbank heeft dat ten onrechte niet gedaan, aldus het gemeentebestuur en Schiphol Logistics Park. (zaaknummers 200902344/1 en 200902348/1)
13.45 uur
van Gelderland van het bestemmingsplan 'Westelijk Buitengebied' van de gemeente Putten. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft al eerder geoordeeld over dit bestemmingsplan op 20 februari 2008. Die uitspraak met zaaknummer 200608145/1 is te vinden op deze site. De Raad van State heeft in die uitspraak de bestemming voor het sauna- en beautycentrum op de hoek van de Tolweg en de Poolseweg in Putten vernietigd. Volgens de Raad van State was er niet goed gekeken naar de natuurwaarden in de omgeving. Dat had wel gemoeten omdat het sauna- en beautycentrum dicht bij het natuurgebied de Veluwe ligt. Het provinciebestuur moest daarom een nieuw besluit nemen voor dit deel van het plan. Dat is nu gebeurd. Het provinciebestuur heeft onderzoek gedaan naar de natuurwaarden van het gebied en vindt dat het bedrijf 'positief bestemd' kan worden. Een aantal omwonenden is het daar niet mee eens en is in beroep gekomen bij de Raad van State tegen de nieuwe provinciale goedkeuring van het plan. Zij hebben vooral last van geluidhinder van het bedrijf. In afwachting van de behandeling van hun beroep verzoeken zij de Raad van State de goedkeuring van het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 200908301/2)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.