Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Milieudefensie: Shell spelbreker in strijd tegen klimaatverandering Shell moet fakkels Nigeria doven

Amsterdam, 7 december 2009 ­ " Shell, mogen deze gloeilampen ook uit? " Met deze leus roept Milieudefensie Shell vandaag in krantenadvertenties op een einde te maken aan het onnodig affakkelen van aardgas dat vrijkomt bij de oliewinning in Nigeria. De metershoge en dag- en nacht brandende vlammen leveren een enorme bijdrage aan klimaatverandering en veroorzaken daarnaast bij de lokale bevolking ziekten als astma en chronische bronchitis. De adverenties, vormen de start van een campagne om Shell te wijzen op haar verantwoordelijkheid voor het opwarmen van de aarde. De uitstoot van klimaatverstorende gassen uit de ongeveer honderd continu brandende gasfakkels van Shell in Nigeria is vergelijkbaar met die van het gasverbruik van 5,5 miljoen Nederlandse huishoudens of met het energieverbruik van 73 miljoen peertjes van 40 watt.

Woordvoerder Geert Ritsema van Milieudefensie: "Shell doet niet mee aan het beschermen van het klimaat. Als Shell het wil, kan het affakelen van gas in Nigeria morgen stoppen. Het bedrijf kiest echter tot op heden bewust voor het doorzetten van de vervuilende verspilling, omdat het simpelweg niet voor de kosten wil opdraaien. Als er ooit een moment was om te breken met dit asociale beleid, dan is het nu, bij de start van de klimaattop in Kopenhagen."

Behalve schadelijk voor het klimaat, is de bij gasaffakkelen vrijkomende rook ook schadelijk voor de mensen die in de buurt van de vlammen wonen. Onderzoek toont aan dat het inademen van deze stoffen onder meer kan leiden tot astma, chronische bronchitis en vroegtijdig overlijden. De rook bevat bovendien kankerverwekkende stoffen zoals benzeen en dioxine, die tot acute leukemie kunnen leiden.

Nimmo Bassey, voorzitter van Friends of the Earth International en directeur van de Nigeriaanse zusterorganisatie van Milieudefensie: " Het affakkelen van gas ondermijnt al meer dan vijftig jaar de gezondheid van de Nigeriaanse bevolking. Shell moet de oliebronnen waar gas wordt afgefakkeld zo snel mogelijk dicht doen."

Het affakkelen van gas is in Nigeria al sinds 1984 bij wet verboden. In 2006 werd dit verbod nog eens bevestigd, toen het Nigeriaanse federale hooggerechtshof aan Shell de verplichting oplegde om voor 30 april 2007 volledig te stoppen met het affakkelen van gas. Maar Shell heeft aan deze uitspraak van het gerechtshof geen gehoor gegeven en gaat ondanks het wettelijke verbod en haar herhaaldelijke beloftes om het affakkelen van gas in Nigeria te beëindigen, gewoon door met deze schadelijke praktijk.

Uit onderzoek door milieuorganisaties blijkt dat de uitstoot van broeikasgassen door Shell in de toekomst nog verder toe gaat nemen. Grote investeringen in inefficiënte oliewinning uit teerzand en het omzetten van gas in olie zijn daarvoor verantwoordelijk.

Ritsema: "Terwijl politiek leiders zich de aankomende week in Kopenhagen inzetten om klimaatverandering een halt toe te roepen, beweegt Shell precies de andere kant op. Shell is spelbreker in de strijd tegen klimaatverandering. Dat is niet meer van deze tijd. Milieudefensie roept Shell op niet langer spelbreker te zijn in de strijd tegen klimaatverandering ."



Vereniging Milieudefensie