Gemeente Son en Breugel


Digitale ontmoetingsplaats jeugd

In het kader van de vormgeving van het Centrum voor Jeugd en Gezin heeft de gemeente Son en Breugel, in samenwerking met jongeren, gezocht naar een geschikte vorm van jongerenparticipatie.

Aangezien internet niet meer weg is te denken uit het leven van jongeren, heeft Son en Breugel ervoor gekozen om samen met de jongeren en KIKcommunicatie een lokale digitale ontmoetingsplaats te ontwikkelen.

Wethouder Marina Starmans

Wethouder Marina Starmans: "Als je jongeren wilt bereiken en ook wilt dat jongeren elkaar onderling kunnen bereiken dan ligt een eigen site natuurlijk voor hand: een eigentijdse, interactieve en leuke plek om elkaar te ontmoeten".

Waarom een digitale ontmoetingsplaats?

Internet is niet meer weg te denken uit de leefwereld van jongeren. Denk alleen al aan de enorme populariteit van MSN en vriendennetwerken als `Hyves' en `Facebook. De populariteit van internet wordt bevestigd door de uitkomsten van het in 2009, door K2, uitgevoerde belevingsonderzoek `Jong in Son en Breugel'. Een belangrijke conclusie uit het onderzoek is dat jongeren uit Son en Breugel veel tijd doorbrengen op internet en dat zij behoefte hebben aan een, door hen zelf te ontwikkelen, lokale digitale ontmoetingsplek.

Implementatietraject

In overleg met jongeren is een geschikte aanbieder geselecteerd met ervaring in het interactief met de jongeren bouwen en beheren van een jongerensite: KIKcommunicatie, met het project Jongeren op Internet. Voor de uitvoering van het project is een stagiaire communicatie aangetrokken, zelf behorend tot de doelgroep jeugd. In tien bijeenkomsten gaan de jongeren, onder begeleiding van KIKcommunicatie, aan de slag met het ontwerpen en bouwen van een eigen site.

Jongerenredactie

Om ervoor te zorgen dat het nieuws op de site ook echt leuk en interessant is voor de jongeren in onze gemeente, wordt na het implementatietraject een jongerenredactie ingesteld. Redactiewerkzaamheden bestaan o.a. uit het mede onderhouden van de site, het zelf schrijven en/-of beoordelen van geschreven artikelen en het afnemen en uitwerken van interviews. Zij worden hierin begeleid door een coördinator vanuit de LEVgroep en een medewerker van KIKcommunicatie.

Planning

In februari 2010 wordt gestart met de implementatie. Voor de uitvoering van het project is een stagiaire communicatie aangetrokken. De opening staat gepland voor medio juli 2010.