Gemeente Soest

.

Aanvullend raadsvoorstel Van Weedestraat

07 december 2009

Het college van B&W stelt de raad voor nader onderzoek te doen naar de voorspelde verschuiving in verkeersdrukte in de Van Weedestraat.

De onafhankelijke milieucommissie heeft gekeken wat er in de stukken van het project Van Weedestraat staat beschreven over de gevolgen voor milieu en leefomgeving. In het rapport dat zij vrijdag 4 december heeft uitgebracht, wordt gesignaleerd dat er ongewenste neveneffecten ontstaan voor de bewoners en gebruikers van de Van Weedestraat. Het college onderschrijft deze conclusie en wil via nader onderzoek deze verschuiving voorkomen.

Door de in het ontwikkelingsplan voorgestelde aanpassingen kunnen verschuivingen in die verkeerstromen optreden. Aanpassingen zijn bijvoorbeeld het vervallen van de verkeerslichtinstallatie aan de Stadhouderslaan en de omleiding van het verkeer over de Stadhouderslaan.

Deze maatregelen zouden inhouden dat de verkeersdruk op de Korte en Lange Brinkweg afneemt, maar ook dat de druk op de Van Weedestraat toeneemt. In totaal zouden daar in 2020 maximaal 17.000 auto's per dag kunnen gaan rijden.

De commissie milieu en ruimte heeft gewezen op de gevolgen voor met name het deel van de Van Weedestraat tussen de Dalweg en het Nassauplantsoen. Op zichzelf zijn deze gevolgen volgens de uitgevoerde milieuonderzoeken wettelijk toelaatbaar.

Vanuit bestuurlijk en maatschappelijk oogpunt is de berekende toename van verkeer in de Van Weedestraat en de effecten op geluid, leefomgeving en winkelklimaat onbedoeld en niet wenselijk. Het voorgestelde onderzoek moet daarvoor oplossingen bieden.