Gerechtshof Arnhem


Gedeeltelijke veroordeling karateleraar voor ontucht

Arnhem, 7 december 2009 â Zowel de militaire meervoudige kamer als de âgewoneâ meervoudige kamer heeft vandaag uitspraak gedaan in de zaken tegen een 57-jarige ex-militair. De militaire kamer heeft geoordeeld over feiten die gepleegd zouden zijn toen de man nog als militair werkte bij de Koninklijke Marechaussee, de ânormaleâ meervoudige kamer over feiten die later zouden zijn gepleegd, toen hij geen militair meer was.

Oordeel van de militaire kamer

Verdachte is tenlastegelegd dat hij in 1991 en 1992 ontuchtige handelingen heeft gepleegd met twee meisjes en seksueel bij hen is binnengedrongen. De militaire kamer heeft het Openbaar Ministerie (OM) niet-ontvankelijk verklaard in twee van de vier tenlastegelegde feiten. Voor de andere twee tenlastegelegde feiten is de 57-jarige verdachte veroordeeld tot 12 maanden cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

Niet-ontvankelijkheid Openbaar Ministerie

De militaire kamer heeft het OM niet-ontvankelijk verklaard omdat niet is voldaan aan de wettelijke vereisten om een onderzoek, na sepot, te heropenen.

Tegen de verdachte was in de jaren â90 al eerder aangifte gedaan wegens ontucht met een meisje dat toen 13 jaar was. Die zaak is geseponeerd. In 2006 is het onderzoek heropend, na een nieuwe aangifte door een ander meisje. De militaire kamer is van oordeel dat het eerder geseponeerde onderzoek is heropend zonder dat daartoe in een gerechtelijk vooronderzoek nieuw belastend materiaal aan de rechter-commissaris is voorgelegd, terwijl de wet dat wel vereist.

Ontucht en seksueel binnendringen bij iemand onder de 16 jaar

De militaire kamer acht wel wettig en overtuigend bewezen dat verdachte ontucht heeft gepleegd, mede bestaande uit het seksueel binnendringen en betasten van een 15-jarig meisje gedurende de periode van een jaar (december 1991 â december 1992). Verdachte was destijds werkzaam bij de Koninklijke Marechaussee en was ook karateleraar. Aangeefster kreeg destijds karateles van hem en had gevoelens voor verdachte. Tijdens die ârelatieâ hebben zij seksueel contact gehad, terwijl zij 15 jaar oud was en verdachte 40 jaar.

Oordeel van de militaire meervoudige kamer

De militaire kamer heeft bij de strafoplegging rekening gehouden met het feit dat verdachte misbruik heeft gemaakt van het vertrouwen dat hij als karateleraar had en van het overwicht dat hij op het meisje had. Aan de andere kant heeft het openbaar ministerie diverse fouten gemaakt, waardoor verdachte onnodig lang op de inhoudelijke behandeling heeft moeten wachten. Dit wordt in het voordeel van de verdachte meegewogen.

Alles afwegende heeft de militaire kamer hem een gevangenisstraf van 12 maanden opgelegd, waarvan 4 maanden voorwaardelijk.

Oordeel van de meervoudige kamer.

Verdachte is tenlastegelegd dat hij in 2006 een 15-jarig meisje ontuchtig heeft betast en dat hij twee getuigen zou hebben beïnvloed om een verklaring in strijd met de waarheid af te leggen.

De meervoudige kamer van de rechtbank Arnhem heeft verdachte vrijgesproken van het plegen van ontuchtige handelingen met een 15-jarig meisje omdat de feiten niet wettig en overtuigend bewezen kunnen worden. Wat betreft de beïnvloeding van één van de getuigen heeft de rechtbank overwogen dat niet is gebleken dat er sprake was van opzet tot beïnvloeding. Wel acht de rechtbank wettig en overtuigend bewezen dat verdachte een andere getuige heeft proberen te beïnvloeden om een verklaring in strijd met de waarheid af te leggen. De rechtbank is van oordeel dat dit een ernstig feit is gelet op het belang van de betrouwbaarheid van getuigenverklaringen in het strafproces. Het beïnvloeden van getuigen belemmert de waarheidsvinding. De rechtbank heeft de verdachte veroordeeld tot een gevangenisstraf van één maand.

Bron: Rechtbank Arnhem
Datum actualiteit: 7 december 2009