Landschap Noord-Holland


Persbericht

Heiloo, 7 december 2009

Houdt afstand en voer de dieren niet

Grote grazers redden zich prima zonder bijvoeren!

De beheerders van Landschap Noord-Holland in Den Helder maken zich zorgen over het voeren van de Schotse hooglanders en pogingen de konikpaarden te berijden. Daarom zijn informatiebordjes geplaatst met de regels hoe men om moet gaan met deze dieren. Het is van groot belang dat iedereen zich daaraan houdt, want voeren maakt hooglanders opdringerig. Ze zijn daardoor niet meer geschikt voor begrazing in natuurgebieden en moeten geslacht worden. Dat wil Landschap Noord-Holland voorkomen.

Landschap Noord-Holland beheert rond Den Helder een groot aantal natuurgebieden. In de Grafelijkheidsduinen lopen zes konikpaarden en een kleine kudde Schotse hooglanders. Ook in Mariëndal en het Refugium lopen groepjes Schotse hooglanders. Deze dieren helpen met hun gegraas het duin open en gevarieerd te houden, waardoor het voor veel bijzondere planten en dieren geschikt blijft. Bovendien zijn de dieren door hun imposante uiterlijk graag geziene gasten bij recreanten. Konikpaarden en schotse hooglanders zijn door hun gehardheid en rustige aard uitermate geschikt om natuurterreinen te helpen beheren. Zij redden zich hier jaarrond (vrijwel) zonder hulp van mensen. Hoewel veel bezoekers vooral tijdens slecht weer het idee hebben dat de dieren zielig zijn, blijken ze in de praktijk in het geheel geen hinder te ondervinden van kou, nattigheid en wind. Bovendien worden de dieren wekelijks gecontroleerd, zodat eventuele problemen snel gesignaleerd en verholpen kunnen worden. Ondanks het ruige uiterlijk van met name de hooglanders zijn het erg rustige dieren, problemen tussen bezoekers en de grazers komen eigenlijk nooit voor.

Recent constateerden boswachters dat de dieren ongewenste aandacht krijgen. Er worden pogingen ondernomen de konikpaarden te berijden en de hooglanders werden gevoerd. Wanneer de dieren herhaaldelijk door bezoekers worden gevoerd, gaan ze mensen associëren met iets lekkers en worden ze opdringerig. De rustige dieren kunnen dan als bedreigend worden ervaren, waardoor bezoekers zich niet meer op hun gemak voelen. In andere natuurterreinen zijn hierdoor koeien al zo opdringerig geworden dat ze geslacht moesten worden.

Om bezoekers goed op de hoogte te brengen van de regels rond de grazers heeft Landschap Noord-Holland informatieborden geplaatst. Hierop staan de volgende regels:


· Houdt altijd minimaal 25 meter afstand, vooral bij koeien met kalveren en geef ze de tijd en ruimte om bij u vandaan te lopen.


· Voer de dieren nooit.


· Houd uw hond aangelijnd in gebieden waar grote grazers verblijven.

Als iedereen deze regels in acht neemt, kan men ook in de toekomst probleemloos recreëren in onze natuurgebieden en genieten van de rust, ruimte en rustig grazende hooglanders en konikpaarden!