Ingezonden persbericht


Nr. 7616, 7 december 2009

Paus Adrianus komt tot leven

Liefhebbers van cultuurhistorie kunnen hun hart ophalen. Van 4 t/m 23 december 2009 (met uitzondering van 9 december) is er een tentoonstelling over paus Adrianus VI te zien in Paushuize. De tentoonstelling toont onder andere gravures en brieven van een van de machtigste Utrechters in de geschiedenis en is de afsluiting van het Adrianusjaar.

In 1459 (550 jaar geleden) werd Adriaan Floriszoon Boeijens, als zoon van een scheepstimmerman, in Utrecht geboren. Na een succesvolle carrière, onder andere als rector magnificus van de Universiteit van Leuven en bisschop van Tortosa, werd hij uiteindelijk de enige Nederlandse paus in de geschiedenis. Een man die als leermeester van Karel V invloed had op de geschiedenis van de wereld en die als paus sterk in zijn schoenen moest staan om voor zijn overtuigingen op te komen. Een man die het liefst terug was gekomen naar Utrecht en Paushuize om zijn oude dag te genieten.

De provincie Utrecht heeft over paus Adrianus een tentoonstelling georganiseerd. Dit is in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek België, de Katholieke Universiteit Leuven en het Catharijneconvent gebeurd. De tentoonstelling bevat onder andere handschriften, brieven, penningen en gravures van Adrianus. Ook de schilderijen over zijn leven, die door Dionijs van Nimwegen geschilderd zijn en die vast onderdeel van de Adrianussalon in Paushuize zijn, zijn dan tijdelijk voor het publiek toegankelijk.

De tentoonstelling is van 4 t/m 23 december 2009 (uitgezonderd 9 december) in Paushuize, Kromme Nieuwegracht 49 in Utrecht te bezichtigen. Openingstijden zijn dinsdag t/m zaterdag van 12.30 - 16.30 uur. Daarna reist de tentoonstelling naar Leuven en Rome.


Noot voor redacties