Partij van de Arbeid

Den Haag, 7 december 2009

PvdA maakt zich hard voor kinderen asielzoekers

De Tweede Kamerfractie van de Partij van de Arbeid vindt dat kinderen van asielzoekers die al heel lang in Nederland verblijven, vaker recht moeten krijgen op een verblijfsvergunning. Hiervoor diende de PvdA maandag in de Tweede Kamer een voorstel in. Jonge kinderen tot 18 jaar mogen volgens het voorstel, onder strikte voorwaarden, niet meer worden uitgezet als ze al langer dan 10 jaar in Nederland zijn.

Volgens Kamerlid Hans Spekman van de PvdA is het niet uit te leggen dat jonge kinderen die bijna hun hele leven in Nederland wonen naar een onbekend, vreemd land worden gestuurd. "Ik vind dat in uitzonderlijke gevallen het belang van een jong kind voor gaat. Als zo'n jongetje of meisje hier jaren naar school is geweest, Nederlands spreekt, en hier al z'n vriendjes en vriendinnetjes heeft, gaat het gewoon te ver om het kind bruut uit zijn hele omgeving weg te rukken. Dat wil ik niet voor mijn rekening nemen."

De PvdA wijst onder andere op het Kinderrechtenverdrag, dat ook door Nederland is ondertekend. Daarin staan bepalingen dat de belangen van kinderen soms het zwaarst moeten wegen. Zo'n regel is ten onrechte niet in de Nederlandse wet opgenomen, volgens Spekman. De PvdA is zich bewust van de risico's dat kinderen worden misbruikt door hun ouders om uiteindelijk verblijf te krijgen in Nederland. Daarom zijn de voorwaarden streng. "De regeling gaat pas in 2012 in en geldt alleen als het mede aan de overheid te wijten is dat het kind nog niet is teruggekeerd naar het land van herkomst. Wij willen de IND nog meer stimuleren om sneller beslissingen te nemen en te werken aan terugkeer. Als terugkeer mede door toedoen van de overheid niet lukt, mag zo'n kind daarvan niet de dupe worden. Het beleid in Nederland is terecht streng, maar we moeten ook menselijk blijven", aldus Hans Spekman.