Ingezonden persbericht



---



Rotterdam, 7 december 2009
Schip zonder Sinterklaas naar Spanje

Rotterdam | 7 december 2009 - In de week dat Sinterklaas weer naar Spanje vertrekt, vaart ook een ander schip naar Spanje. Hospitaalschip Africa Mercy van ontwikkelingsorganisatie Mercy Ships vertrekt deze week vanuit het West-Afrikaanse land Benin naar het Spaanse Tenerife. De "goedheiligman" is aan boord niet te vinden, maar wel bevinden zich er Nederlanders die voor een Goed Doel werken. Zij maken deel uit van een groep professionals, die als vrijwilliger, samen met collega's uit meer dan veertig verschillende landen, de afgelopen maanden actief zijn geweest in Benin met medische en andere praktische hulp. Dit gebeurde op uitnodiging van het ministerie van gezondheid van het land. Mercy Ships zal de komende weken op Tenerife het noodzakelijke onderhoud aan het schip uitvoeren en zich daarna voorbereiden op een volgend bezoek aan West-Afrika.

Record resultaat in Benin
Benin is één van de twintig armste landen ter wereld. Meer dan dertig procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens van één dollar inkomen per dag. De vrijwillig werkende bemanning van de Africa Mercy heeft aan boord bijna 7000 gratis operaties verricht, terwijl aan wal onderwijs en training gegeven werd om ontwikkelingsprojecten te starten, waarmee de bevolking van Benin zelf verder aan de slag is gegaan. Het verblijf van tien maanden dit jaar was het vierde bezoek van Mercy Ships aan Benin sinds 1998.

Achter elk cijfer een verhaal
Bijna 7000 operaties vonden plaats door de handen van de vrijwillig werkende chirurgen die tegelijkertijd ook lokale medici trainden. Aan meer dan 3000 gezinnen werd perspectief geboden door een operatie aan een blind of slechtziend familielid. Honderden vrouwen die incontinent waren door een problematisch bevalling zijn nu weer in hun gemeenschap opgenomen, na een operatie en enkele weken liefdevolle verpleging aan boord. Kinderen met klompvoeten of misvormde benen kregen een orthopedische operatie en kunnen nu normaal lopen. Meer dan 1000 mensen met een misvorming aan het gezicht, zoals een gespleten lip of een tumor, kregen een operatie voor reconstructie en kunnen nu met een normaal gezicht het leven veel zonniger tegemoet zien. Aan wal werden onder andere een groot landbouwtrainingscentrum gebouwd en een orthopedische kliniek voor kinderen.

Mercy Ships
Mercy Ships is een christelijke hulpverlenings- en ontwikkelingsorganisatie met hospitaalschepen. Mercy Ships is sinds 1978 actief in het verlenen van medische en tandheelkundige hulp, het doen van (land)bouwprojecten en het geven van training in gezondheidskunde en landbouw. Mercy Ships brengt hoop en genezing aan de vergeten armen en biedt hulp aan alle mensen ongeacht ras, geslacht of religie. Meer informatie: www.mercyships.nl

Noot voor redactie,