Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 7 december 2009

Helft van Nederlandse bedrijfsleven medio 2010 in herstel

ABN AMRO SectorScope geeft gematigd optimistisch beeld

De recessie is officieel ten einde, maar de crisis wordt op meso- en microniveau nog in volle hevigheid ervaren. De sector economen van ABN AMRO verwachten dat de Autobranche, Transport en Logistiek en Zakelijke dienstverlening medio 2010 herstel zullen laten zien. Dat blijkt uit de tweede editie van de ABN AMRO SectorScope die vandaag verschijnt.

De nieuwe SectorScope laat een flinke verbetering zien voor de meeste sectoren ten opzichte van het vorige kwartaal. Jacques van de Wal, Hoofd Sector Research, nuanceert een te optimistische visie. "Het beeld in juli 2010 zal tweeledig zijn. We zijn uit het dal en de blik is voorwaarts. Toch zullen niet alle sectoren herstel vertonen. Zo zullen Retail en de Bouw het komende half jaar niet herstellen. ABN AMRO verwacht zelfs dat de omzet in de bouw nog sterk gaat dalen, omdat zij laat-cyclisch van aard is en pas na de afgelopen zomer de recessie in alle hevigheid is gaan voelen."

Herstel dient zich aan
Na een lichte opleving maakt Investeringsgoederen een pas op de plaats; het herstel is (nog) niet duurzaam. De bezettingsgraden bij de afnemers liggen op een laag niveau, waardoor er niet snel geïnvesteerd wordt in nieuwe machines en apparaten. Van de Wal benadrukt dat, hoewel langzaam, het positieve sentiment gaat overheersen in de economie. Zo wordt er een lichte groei verwacht voor twee sectoren die momenteel diep in het dal zitten: de Autobranche en Transport en Logistiek. "Voor Transport en Logistiek verwachten wij lichte groei van vervoervolumes en potentieel ruimte voor een beperkte tariefverhoging. De Autobranche zal zich begin 2010 stabiliseren. Hoewel de economie licht zal opleven, zal een toename van de werkloosheid de consumentenbestedingen drukken. Per saldo zal er toch een hoger verkoopvolume worden gerealiseerd, vooral gedreven door het zakelijke segment.

Glas is half vol
Van de Wal: "In onze visie is de helft van de besproken sectoren herstellende of op de grens van herstel. Een voorbeeld daarvan is de Horeca, waar stabilisatie optreedt. Wat ons betreft is het glas dan ook zeker half vol." Hierbij dient wel aangetekend te worden dat de gederfde omzet in al deze sectoren vanwege de hevige recessie nog (lang) niet goed zal worden gemaakt."En dat is precies wat er in veel sectoren in Nederland aan de hand is: Een omslag is er of ligt in het verschiet, maar het dal waaruit geklommen wordt is diep, heel diep", besluit van de Wal.

Over de ABN AMRO SectorScope
ABN AMRO is een belangrijke speler in de zakelijke dienstverlening. De bank wil het mogelijk maken voor haar klanten om beter te ondernemen. De SectorScope bepaald voor tien sectoren per kwartaal de positie in hun eigen cyclus. Ook wordt aangegeven hoe de sectoren ten opzichte van elkaar zijn gepositioneerd en geeft het een voorspelling waar sectoren zich over drie tot zes maanden in hun cyclus zullen bevinden. De analyseresultaten worden gratis ter beschikking gesteld.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht