VARA

VARA loopt warm voor Kopenhagen
Met een speciale programmering zal de VARA in week 50, van maandag 7 december tot en met maandag 14 december 2009 nog groener kleuren. In deze periode wordt er via televisie, radio, de VARAgids en online bij de VARA extra aandacht besteed aan het klimaatthema. De aanleiding van deze themaweek is de VN Klimaatconferentie die in de periode van 7 tot 18 december in Kopenhagen plaatsvindt.

Naast dat `De Wereld De Door', `Pauw en Witteman', `Lieve Paul' en `Per Seconde Wijzer' aandacht geven aan het klimaatthema, is er ook een speciale uitzending van `Kassa', wordt er een spraakmakende film uitgezonden en komt het thema uitgebreid aan bod bij de VARA radioprogramma's. Bovendien bevat de VARAgids die week een artikel waarbij lezers opgeroepen worden om persoonlijk ook wat te doen tegen de opwarming van de aarde. Na `Lieve Paul' op zaterdag 12 december zullen er beelden worden uitgezonden van het vertrek van de KopenhagenExpress vanaf het landelijke klimaatevenement Beat The Heat Now!"

Kassa Klimaatspecial
Op 12 december is `Kassa' in een extra lange aflevering volledig gewijd aan het klimaat. In Kopenhagen praten wereldleiders over een nieuw klimaatverdrag. Maar wat kunnen consumenten zelf doen? In Borneo wordt op grote schaal oerwoud gekapt om daar palmolieplantages aan te leggen. Een cameraploeg heeft ter plekke onderzocht wat de gevolgen zijn voor mens en natuur. Palmolie wordt gebruikt in talloze producten, zoals zeep en levensmiddelen. Zijn bedrijven als Unilever en Albert Heijn bereid om mee te werken aan palmolie producten?

The Age of Stupid
Daarnaast zendt de VARA op maandag 14 december, na `NOVA' op Nederland 2, de film `The Age of Stupid' uit. In deze film wordt de kijker geconfronteerd met een toekomstvisie op de aarde wanneer er niet wordt ingegrepen.

Radio
Verslaggevers van `Vroege Vogels Radio' verzorgen dagelijks items over de conferentie in `De Heer Ontwaakt' en `Radio Kassa'. Op zondag 13 december staat de `Vroege Vogels' uitzending ook volledig in het teken van de Kopenhagen conferentie.

VARAgids en online
In de VARAgids komt een groot artikel dat gekoppeld is aan de `Kassa Klimaatspecial'. Tenslotte kunnen mensen online laten zien dat ze zelf bereid zijn iets voor het milieu te doen om zo de regering het goede voorbeeld te geven.

De `Kassa Klimaatspecial' wordt zaterdag 12 december om 19.00 uur uitgezonden bij de VARA op Nederland 1. De film `The Age of Stupid' is maandag 14 december om 23.00 uur te zien bij de VARA op Nederland 2.
De speciale uitzending van `Vroege Vogels Radio' op zondag 13 december is van 8.00 uur tot 10.00 uur op Radio 1 te beluisteren. Vanaf 5 december kunt u de informatie en acties over het klimaatthema bij de VARA vinden op watlaatUachter.vara.nl.