Rijksvoorlichtingsdienst

Inspecties pakken niet-toegelaten biociden aan

De VROM-Inspectie gaat de komende maanden samen met de Voedsel en Waren Autoriteit, de Algemene Inspectiedienst en de Waterschappen de handel in biociden controleren. Biociden zijn chemische en biologische middelen om ongewenste organismen zoals muizen, algen, bacteriën en insecten te bestrijden. Middelen met die werking, of middelen die die werking claimen te hebben, mogen alleen met een officiële toelating op de Nederlandse markt gebracht worden. De inspectiediensten gaan bij groot- en detailhandelaren controleren of zij geen verboden biociden verkopen.

In Nederland zijn naar schatting 800 tot 1000 middelen op de markt zonder een officiële toelating. Om die toelatingen op orde te brengen, zijn eerder dit jaar overgangsmaatregelen vastgesteld. Bedrijven konden niet-toegelaten middelen vóór 15 september aanmelden voor een toelatingsprocedure. Dat leverde een lijst op met ruim 600 middelen, variërend van vlooiendruppels en mierenbestrijders tot desinfecterende handgels en mondspoelmiddelen. Die lijst is te vinden op www.ctgb.nl.

De Inspecties gaan hun pijlen richten op de overblijvende niet-toegelaten én niet-aangemelde middelen. Als zij dergelijke middelen aantreffen moeten deze uit de handel genomen worden en kan, afhankelijk van de ernst van de overtreding een boete worden opgelegd. Groothandelaren zullen worden verplicht verboden middelen terug te halen bij hun afnemers.

Verkeerd gebruik van biociden is schadelijk voor mens en milieu en kan resistentie veroorzaken tegen het middel. Daardoor wordt bestrijding van het ongewenste organisme op termijn steeds moeilijker. In Nederland mogen alleen toegelaten biociden worden aangeboden en gebruikt. Wanneer een biocide is toegelaten, krijgt het een toelatingsnummer. Dit nummer bestaat uit vier of vijf cijfers en de hoofdletter N en staat op het etiket (bijv. 12357N), samen met de gebruiksvoorschriften. Daarnaast mogen voorlopig ook de middelen die in het kader van het overgangsbeleid voor een bepaalde toepassing zijn aangemeld, verkocht worden totdat duidelijk is of het aangemelde biocide wel of geen Nederlandse toelating krijgt.

De etiketten van biociden moeten duidelijk maken waarvoor het middel mag worden gebruikt en moeten de voorgeschreven waarschuwingssignalen bevatten. De inspecteurs zullen ook daar op letten.


Noot voor redacties
Noot voor redacties (