Ingezonden persbericht



CNV Metaal en elektro (een vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

7 december 2009, Utrecht

------

Cao-onderhandelingen bij Philips:

Philips wil geen loonsverhoging

Philips ziet in de nieuwe cao geen ruimte voor een loonsverhoging. Daarnaast wil het elektronicaconcern het huidige sociaal plan versoberen. Dat bleek vanmorgen, bij de start van de cao-onderhandelingen.

De partijen hebben vanmorgen hun cao-voorstellen uitsluitend toegelicht, en nog niet inhoudelijk op elkaar gereageerd. Maar volgens CNV-onderhandelaar Arthur Bot staan de voorstellen van Philips haaks op de ideeën van CNV Metaal en elektro. "Wij willen het huidige sociaal plan met twee jaar verlengen én we willen koopkrachtbehoud voor de Philips-werknemers. Dan hebben we het over een loonsverhoging van 1,5 procent. Als je dat vergelijkt met wat Philips vanmorgen op tafel heeft gelegd, dan kunnen dit weleens heel lastige onderhandelingen gaan worden."

Afschaffing bonussysteem

Wel is Bot positief over het plan van Philips om het huidige bonussysteem af te schaffen. "Dat willen wij ook, dus daar zijn we het dan in ieder geval over eens. Volgende vraag is natuurlijk: wat komt daarvoor in de plaats? Daar gaan we de komende tijd over nadenken. Dat kan nog een boeiende discussie worden."

De huidige cao en het huidige sociaal plan voor de ongeveer 15.000 Philips-werknemers lopen allebei op 1 januari 2010 af. De onderhandelingen hierover gaan op 14 december verder.

-----