Raad van State


Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

13 uitspraken gevonden pagina: 1 2
1. 200801932/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 9 december 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Landelijk Gebied Westvoorne') Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan 'Landelijk Gebied Westvoorne' van de gemeente Westvoorne. Het plan actualiseert het verouderde bestemmingsplan voor het hele buitengebied van Westvoorne, met uitzondering van het strand langs de Noordzee, het recreatiegebied Kruiningergors, het gebied Stuifakker en de terreinen in het bestemmingsplan 'Ruimte voor Ruimte'. Een groot aantal inwoners is in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het merendeel van hen verzet zich tegen de maximumomvang van glastuinbouwbedrijven en tegen de maximumhoogte van de kassen. Zij vrezen dat zij door het plan in hun bedrijfsvoering worden beperkt. Andere inwoners hebben bezwaar tegen de oppervlakte bij hun bedrijf die zij maximaal mogen bebouwen. Ook zijn sommige inwoners het niet eens met de regeling die het plan geeft voor bepaalde (bedrijfs)woningen in het buitengebied. De Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Noord verzet zich tegen de regeling in het plan voor gebieden met archeologische waarden. De LTO vindt het onredelijk dat agrariërs opdraaien voor de kosten van archeologisch onderzoek. Vanwege de grote hoeveelheid partijen is deze zaak op 27 en 28 juli jl. op zitting behandeld.
2. 200805338/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 9 december 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Natuurbeschermingswet
inhoudsindicatie:

(Vergunning voor baggerstort in Gooimeer) Uitspraak over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland op grond van de Natuurbeschermingswet heeft verleend voor het storten van baggerspecie in het Gooimeer. De vergunning is verleend aan Waternet uit Amsterdam. Het gaat om het storten van baggerspecie in put 20AD in het Gooimeer ter hoogte van Huizen. Deze put ligt in de buurt van het beschermde natuurgebied 'Eemmeer, Gooimeer en IJmeer'. De baggerspecie wordt gestort in de diepste delen (meer dan 19 meter onder NAP) van een voormalige zandwinput. Het Antislib Platform Gooimeer (APG) uit Naarden en de Federatie van Hengelsportverenigingen NoordWest Nederland verzetten zich tegen de vergunning en zijn in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen met name dat het storten van baggerspecie nadelige gevolgen zal hebben voor de watervogels in het natuurgebied. Zo zou het storten van de baggerspecie onder meer de groei van blauwalg stimuleren. Deze blauwalg heeft een negatief effect op de waterkwaliteit en de daarin levende planten en dieren. De watervogels zijn juist gebaat bij helder en schoon water, aldus het APG en de federatie. Ook zouden de vogels last hebben van het geluid dat met de baggerstort gepaard gaat. Bovendien had het provinciebestuur volgens hen rekening moeten houden met de cumulatieve effecten van deze baggerstort met baggerstort in andere locaties in het Gooimeer. De zaak is op 14 september jl. op zitting behandeld. Zie ook de uitspraak in zaaknummer 200809149/1 die de Raad van State eveneens op 7 december a.s. openbaar maakt. Die uitspraak gaat over de vergunning voor het storten van baggerspecie in put 19 in het Gooimeer.
3. 200808475/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 9 december 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Hoofddorp Floriande Zuid 2007' van de gemeente Haarlemmermeer) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan 'Hoofddorp Floriande Zuid 2007' van de gemeente Haarlemmermeer. Het plan heeft betrekking op de wijk Floriande Zuid en actualiseert het vorige - verouderde - bestemmingsplan. Een aantal inwoners van Hoofddorp verzet zich tegen het nieuwe plan en is tegen de provinciale goedkeuring daarvan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De inwoners vinden dat het plan de bouw van een derde bouwlaag op hun woningen had moeten toestaan. Volgens hen heeft de gemeenteraad daar ook mee ingestemd, maar is de gewijzigde bouwhoogte niet goed doorgevoerd. Verder zou het vorige bestemmingsplan de bouw tot negen meter hoogte wel hebben toegestaan. De zaak is op 1 oktober jl. op zitting behandeld.
4. 200809149/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 9 december 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Natuurbeschermingswet
inhoudsindicatie:

(Vergunning voor baggerstort in Gooimeer) Uitspraak over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland op grond van de Natuurbeschermingswet heeft verleend voor het storten van baggerspecie in het Gooimeer. De vergunning is verleend aan Waternet uit Amsterdam. Het gaat om het storten van baggerspecie in put 19 in het Gooimeer ter hoogte van Naarden. Deze put ligt in de buurt van het beschermde natuurgebied 'Eemmeer, Gooimeer en IJmeer'. De baggerspecie wordt gestort in de diepste delen (meer dan 19 meter onder NAP) van een voormalige zandwinput. Het Antislib Platform Gooimeer (APG) uit Naarden verzet zich tegen de vergunning en is in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. APG vreest met name dat het storten van baggerspecie nadelige gevolgen zal hebben voor de watervogels in het natuurgebied. Zo zou het storten van de baggerspecie onder meer de groei van blauwalg stimuleren. Deze blauwalg heeft een negatief effect op de waterkwaliteit en de daarin levende planten en dieren. De watervogels zijn juist gebaat bij helder en schoon water, aldus APG. Ook zouden de vogels last hebben van het geluid dat met de baggerstort gepaard gaat. Bovendien had het provinciebestuur volgens APG rekening moeten houden met de cumulatieve effecten van deze baggerstort met baggerstort op andere locaties in het Gooimeer. De zaak is op 14 september jl. op zitting behandeld. Zie ook de uitspraak in zaaknummer 200805338/1 die de Raad van State eveneens op 7 december a.s. openbaar maakt. Die uitspraak gaat over de vergunning voor het storten van baggerspecie in put 20AD in het Gooimeer.
5. 200901321/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 9 december 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Overige
inhoudsindicatie:

(Verzoek om vergunning voor handkokkelvisserij in Waddenzee) Uitspraak over de afwijzing door de minister van LNV van het verzoek van een inwoner uit Oosterend om een tijdelijke vergunning voor het vissen op handkokkels in de Waddenzee. De minister heeft al twintig vergunningen verleend aan handkokkelvissers. Naast deze twintig bestaande vergunningen geeft de minister tien tijdelijke vergunningen voor de handkokkelvisserij uit aan mensen die eerder nog aan boord van mechanische kokkelvisvaartuigen werkten. Het kabinet staat de mechanische kokkelvisserij in de Waddenzee inmiddels niet meer toe. Omdat er meer aanvragen zijn dan vergunningen werd er geloot. De loting werd verricht door een notaris. De man werd niet ingeloot, zodat hij niet in aanmerking kwam voor een vergunning. De man is het hier niet mee eens en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vindt dat de minister beter had moeten motiveren waarom hij niet twintig tijdelijke vergunningen kon verlenen. De rechtbank in Alkmaar verklaarde in januari 2009 een eerder beroep van de man ongegrond. De zaak is op 24 september jl. op zitting behandeld.
6. 200901525/1/H2
datum van uitspraak: woensdag 9 december 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Overige
inhoudsindicatie:

(Vaststelling ligging primaire waterkering van Ameland) Uitspraak over de vaststelling door de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat van de zogenoemde legger van Ameland. De legger is een kaart waarop staat aangegeven waar het zandige deel van de primaire waterkering van Ameland ligt. Het gaat om een deel van het Amelandse duingebied. De waterkering volgt globaal het tracé van een duinenrij die eerder is versterkt. De eigenaren van een aantal woningen op Ameland vinden dat de staatssecretaris het tracé van de zeereep had moeten volgen. Hun woningen liggen zeewaarts ten opzichte van de waterkering. Doordat hun woningen buiten de primaire waterkering liggen vrezen zij dat hun veiligheid niet meer is gegarandeerd. De rechtbank in Leeuwarden heeft in januari 2009 een eerder beroep van de eigenaren ongegrond verklaard. De zaak is op 30 oktober jl. op zitting behandeld.
7. 200901824/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 9 december 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Aansluiting A20 Moordrecht') Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Moordrecht van het bestemmingsplan 'Aansluiting A20 Moordrecht'. Het plan maakt verplaatsing mogelijk van de bestaande aansluiting van de N456 op de A20. De gemeenteraad wil de doorstroming op de afrit Moordrecht verbeteren. Onder meer Wegrestaurant Pleisterplaats, de Handelskwekerij Groenvoorziening en een aantal omwonenden zijn tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De exploitant van het wegrestaurant is bang dat het restaurant minder goed bereikbaar zal zijn. Ook vreest hij dat het restaurant in zijn uitbreidingsmogelijkheden wordt beperkt door de mogelijke verbreding van de A20 en uitbreiding van het aantal sporen langs de snelweg in de toekomst. De omwonenden vrezen voor verkeersonveiligheid en stank- en geluidsoverlast, doordat de nieuwe oprit van de A20 dichterbij hun woningen komt te liggen. Ook zou de gemeenteraad van onjuiste verkeersgegevens zijn uitgegaan. De Handelskwekerij vindt dat de gemeenteraad beter onderzoek had moeten doen naar de gevolgen voor het milieu. Verder is zij het er niet mee eens dat haar gronden zijn aangewezen voor het realiseren van een ambulancepost, carpoolplaats en een vrachtwagenterrein. De zaak is op 20 oktober jl. op zitting behandeld.
8. 200902029/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 9 december 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Dwangsom scheepswerf aan Maaskade in Grave) Uitspraak over de dwangsom die het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant heeft opgelegd aan een scheepswerf aan de Maaskade in Grave. Het provinciebestuur heeft de dwangsom opgelegd, omdat de scheepswerf werkzaamheden zou verrichten buiten de grenzen van het terrein. Het gaat om het afbouwen van schepen aan de afbouwkade en het lossen van vrachtwagens. Volgens het provinciebestuur steken de schepen die worden afgebouwd uit buiten de kade. Verder moeten de losactiviteiten plaatsvinden op het terrein van de scheepswerf, aldus het provinciebestuur. De scheepswerf is tegen het dwangsombesluit in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vindt dat hij niet in overtreding is, omdat de schepen niet uitsteken. Volgens hem ligt de grens van het terrein verder dan de afbouwkade. Voor het lossen van vrachtwagens heeft hij geen vergunning nodig, juist omdat dit buiten het terrein plaatsvindt. De zaak is op 2 oktober jl. op zitting behandeld.
9. 200903284/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 9 december 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Friesland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Bedrijvenpark De Hemmen A7' van de gemeente Sneek) Uitspraak over de grotendeelse goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Fryslân van het bestemmingsplan 'Bedrijvenpark De Hemmen A7' van de gemeente Sneek. Het plan heeft betrekking op het deel van het bedrijvenpark De Hemmen I dat al gerealiseerd is. De eigenaar van een sport-/fitnesscentrum is het er niet mee eens dat het bestemmingsplan het centrum aan de Smidsstraat niet meer toestaat. De man heeft ook een groothandel in meubels. Het bestemmingsplan staat ook deze handel niet meer toe. Tegen beide onderdelen van het bestemmingsplan is de man in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 13 november jl. op zitting behandeld. Zie ook de uitspraak in zaaknummer 200903434/1 die de Raad van State op 7 december a.s. eveneens openbaar maakt. Die uitspraak gaat over de weigering door het gemeentebestuur om een vrijstelling van het bestemmingsplan te verlenen voor de groothandel in meubels op het bedrijvenpark.
10. 200903334/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 9 december 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Wet openbaarheid van bestuur
inhoudsindicatie:

(Weigering openbaarmaking e-mail over een brug in Schipluiden) Zitting over de weigering door de minister van LNV om een e-mailbericht openbaar te maken. Een echtpaar uit Schipluiden had op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om openbaarmaking van de e-mail verzocht. In deze e-mail zou informatie staan over de aanleg van een brug over de Gaag die hun huis verbindt met de Gaagweg. Volgens hen is openbaarmaking van deze informatie noodzakelijk voor hun procedure bij de burgerlijke rechter. De minister heeft geweigerd om de gevraagde informatie openbaar te maken. De minister vindt dat het belang van openbaarmaking niet opweegt tegen het belang van het privéleven van anderen. De rechtbank in Den Haag heeft dit in april 2009 bevestigd. Tegen deze uitspraak is het echtpaar in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens het echtpaar wegen de privébelangen van anderen juist niet op tegen het belang van openbaarmaking van de e-mail. De zaak is op 10 november jl. op zitting behandeld. pagina: 1 2