Gemeente Barendrecht


Barendrecht beste economische gemeente van Zuid-Holland

Barendrecht (Maandag 7 december 2009) - De gemeente Barendrecht is voor het jaar 2008 de economisch best presterende gemeente van Zuid-Holland, en vierde van Nederland. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Bureau Louter en het tijdschrift Elsevier. Voor 2007 haalde Barendrecht exact dezelfde prestatie. Hiermee handhaaft Barendrecht al acht achtereenvolgende jaren haar positie in de top zes van Nederland. De gemeente herbergt circa 1900 bedrijven met meer dan 20.000 arbeidsplaatsen.

Brede kijk en consistent beleid

Wethouder Martin Schreurs van economie is verheugd over het resultaat. 'Je zou denken dat het na zoveel jaren went om de economisch beste gemeente van Zuid-Holland zijn. Niets is minder waar, we zijn nog steeds even trots. Misschien nog wel trotser, want enerzijds kregen we in 2008 te maken met de wereldwijde kredietcrisis, en anderzijds zijn er natuurlijk veel meer ambitieuze gemeenten in Zuid-Holland.' Wat is het geheim van Barendrecht? Scheurs: 'Bij onze lokale economie kijken we niet alleen naar de lokale situatie, maar naar een veel groter speelveld. Daarbij hanteren we een consistent economisch beleid, dat zich vertaalt in dit prachtige resultaat. En die brede kijk en consistentie zijn kenmerkend voor onze gemeente. Dat is ook duidelijk te merken in het CO2 dossier en bij onze recent doorgevoerde ombuigingen.' Over hoe Barendrecht denkt de positie ook volgend jaar weer te handhaven is de wethouder helder: 'We blijven werken aan behoud en uitbreiding van werkgelegenheid bij de circa 1900 Barendrechtse bedrijven. Aangezien we binnen de gemeentegrenzen niet verder kunnen uitbreiden zetten we al jaren in op verdere verdichting en herstructurering van huidige bedrijfslocaties. Daarnaast hebben we net een overeenkomst getekend om samen met Rotterdam en Ridderkerk in Nieuw-Reijerwaard te werken aan verdere uitbreiding van het agrologistieke cluster van de Freshport Barendrecht/Ridderkerk.'

Indicatoren van het onderzoek

Het onderzoek werd dit jaar voor de elfde maal gehouden. De gemeenten zijn beoordeeld op structurele kenmerken en indicatoren voor de economische groei. Structureel zijn bijvoorbeeld de werkgelegenheid en het opleidingsniveau van de beroepsbevolking, de verscheidenheid in economische activiteit en de beschikbare ruimte voor bedrijvigheid en de productiviteit. Voor de groei wordt onder meer gekeken naar ontwikkelingen in de werkgelegenheid, uitgifte van bedrijventerreinen, de bevolking en potentiële beroepsbevolking en starters. De ranglijst is opgesteld door alle uitkomsten af te zetten tegen het aantal inwoners tussen de 15 en 65 jaar. Alle gemeenten, groot en klein, hebben hierdoor eenzelfde kans om de ranglijst aan te mogen voeren.


Noot voor redacties