Studenten naar klimaatprotesten in Kopenhagen


AMSTERDAM, 20091207 -- Studenten van verschillende Nederlandse universiteiten vertrekken deze week naar Kopenhagen om deel te nemen aan de protesten bij de klimaattop aldaar. Onder de naam "broeikasgasten" sluiten de studenten zich aan bij de duizenden demonstranten die tussen 11 en 16 december in actie zullen komen bij de COP15 klimaatbesprekingen.

In Kopenhagen zullen wereldleiders en de top van het internationale bedrijfsleven bijeenkomen om te werken aan een vervolg op het Kyoto-akkoord. Het ziet er echter naar uit dat de resultaten zich zullen beperken tot een aantal vrijblijvende politieke afspraken. De broeikasgasten stellen dat de tijd van praten voorbij is en dat de klimaatproblematiek accuut aangepakt moet worden. In tegenstelling tot andere jongerenorganisaties zullen we in Kopenhagen niet lobbyen bij politici, maar door middel van demonstraties en directe actie druk uitoefenen op de deelnemers van de klimaatconferentie.

De broeikasgasten stellen dat een radicaal ander klimaat- en milieubeleid noodzakelijk is, waarin op democratische wijze en met inbegrip van ontwikkelingslanden concrete, rechtvaardige en ambitieuze klimaatafspraken gemaakt worden, die recht doen aan de hoge nood van de problematiek. Om deze eisen kracht bij te zetten organiseren duizenden samenwerkende milieuactivisten, wetenschappers, boerenorganisaties, migrantengroepen en studenten - ook wel de `andersglobaliseringsbeweging' - een kleurrijk mozaïek van intens protest.

De broeikasgasten zullen participeren in de massademonstratie in het centrum van Kopenhagen op 12 december en daarnaast hun bijdrage leveren aan de verschillende vormen van georganiseerde burgelijke ongehoorzaamheid op 11,13 en 16 december. Ook zijn de broeikasgasten te vinden op het Klimaforum, een alternatieve klimaatop die paralel aan de COP15 conferentie plaatsvindt en waar sociale bewegingen en wetenschappers uit de hele wereld bij elkaar komen om tot daadwerkelijke oplossingen te komen.

Broeikasgasten





Ingezonden persbericht