Technische Universiteit Delft

Promotie: Delta dryer

door M&C

Promotie van dhr. G.W. van Gemert: "The Delta dryer - Theoretical and technological development of an energy-efficient dryer for sludge"

07 december 2009 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Ir. G.W. van Gemert | materiaalkundig ingenieur, Nederland promotor | Prof.dr.ir. K. van Breugel CiTG
coprom. | Dr. P.C. Rem UHD-CiTG

The Delta dryer - Theoretical and technological development of an energy-efficient dryer for sludge

Jaarlijks komen grote hoeveelheden verontreinigd slib vrij als reststromen van industriële en huishoudelijke activiteiten. Voor een aanzienlijk deel hiervan zijn slechts twee opties voor handen, namelijk opslag in depots of verwerking. Bij de laatste optie, het verwerken, is een belangrijke rol weggelegd voor thermisch drogen:
* Het ontsluit organische stromen voor energetische toepassingen.
* Het maakt minerale stromen geschikt voor eindverwerking tot bouwstof.

Helaas is thermisch drogen een dure en energie-intensieve processtap. Het Delta Dryer concept is ontwikkeld als economisch en energiezuinig alternatief voor bestaande technieken. De slibkoek wordt bij dit concept gemengd met hete stalen kogels, gedroogd onder gereduceerde druk, en vervolgens gescheiden. Vanwege het grote warmteoverdragende oppervlak kan droging plaatsvinden bij relatief lage temperaturen. Een deel van de verdampingswarmte wordt teruggewonnen d.m.v. het principe van meertrapsverdamping.

Het onderzoek had tot doel om de kennis van het Delta Dryer proces te verdiepen, het potentieel van het concept te verkennen, en de bijbehorende technologie te ontwikkelen richting een operationele installatie. Het droogproces is het resultaat gebleken van een nauw samenspel van thermodynamische, kinetische en mechanische factoren. Het wordt beïnvloed door diverse ontwerpdetails, procesvariabelen en fysische eigenschappen van het slib.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.