Ingezonden persbericht


DE BALIE PERSBERICHT

Het Strijdtoneel: De privatisering van oorlog
Maandag 7 december, 20.30 uur
¤ 7 / ¤ 5

Het draagvlak voor vredesmissies brokkelt af. Waarom moeten onze soldaten sneuvelen voor doelen ver weg? De oplossing: private militaire bedrijven (Engelse afkorting: PMCs). Geschikt 'voor al uw moeilijke klussen' en ook in te zetten voor beveiliging en spionage. In Afghanistan verricht bijvoorbeeld het Britse bedrijf Aeronautics inlichtingenwerk voor het Nederlandse leger.

Tijdens de slotaflevering van Het Strijdtoneel staat de schijnwerper gericht op één van de oudste beroepen ter wereld: huurling.

Met:
Eeben Barlow, de Zuid-Afrikaanse ex-commando en de oprichter van één van de allereerste moderne huurlingenbedrijven ter wereld, Executive Outcomes (EO). EO vocht met veel succes voor onder meer de overheden van Angola en Sierra Leone tijdens de burgeroorlogen in de jaren negentig. In zijn bijdrage vertelt hij over zijn jaren bij EO, het business model van PMCs en zijn opvattingen over het inzetten van PMCs tijdens vredesmissies en door Westerse overheden. Arnold Karskens, Nederlandse enige echte oorlogsverslaggever, werkzaam voor Dagblad De Pers. Hij rapporteert veelvuldig over Afghanistan. Recent verscheen van hem het boek Rebellen met een reden met verhalen over idealistische Nederlanders in de oorlog. Tijdens de avond zal hij over zijn observaties van PMCs vertellen in de verschillende conflictgebieden alsmede zijn conclusie over PMCs op basis van die observaties. Avril McDonald, hoofd van de afdeling International Humanitarian Law/ International Criminal Law bij het TMC Asser Institute for International Law in Den Haag. Ze is o.a. redacteur van het jaarlijkse Yearbook of International Humanitarian Law. Avril McDonald praat met name over de (on)mogelijkheden van internationale regulering voor het gebruik van private bedrijven voor militaire taken. De avond staat onder leiding van Wilbur Perlot.
Voor meer informatie over de avond: http://www.debalie.nl/artikel.jsp?articleid=329649&podiumid=overig

Noot voor de redactie: onderstaande informatie is

Ingezonden persbericht