Gemeente Venray


07 december 2009

Venray bij economische topgemeenten

De gemeente Venray heeft in 2008 een uitstekend economisch jaar achter de rug. Uit een onderzoek dat in opdracht van weekblad Elsevier is uitgevoerd blijkt dat Venray op de ranglijst van best presterende gemeenten in 2008 de 21e plaats inneemt. Venray eindigt daarmee als beste gemeente van Limburg, net boven Venlo dat op de 22e plaats staat. Vorig jaar bezette Venray nog de 46e plaats.

Het adviesbureau Louter voert jaarlijks in opdracht van weekblad Elsevier een onderzoek uit naar de economische structuur en de economische ontwikkeling in alle 441 Nederlandse gemeenten. Daarbij worden 41 indicatoren gebruikt zoals het aantal banen per 1000 inwoners, de verscheidenheid aan werkgelegenheid, het opleidingsniveau van de beroepsbevolking, de voorraad en de uitgifte van bedrijventerrein, de toegevoegde waarde en productiviteit, het aantal starters en de ontwikkeling van de werkgelegenheid. Om de uitkomsten van de gemeenten onderling vergelijkbaar te maken zijn deze gerelateerd aan het aantal inwoners. Venray scoort gemiddeld op al deze indicatoren een 7,45 hetgeen goed is voor de 21e plaats. Behalve Venray staan ook Venlo (22e), Roermond (28e) en Sittard Geleen (43e ) in de nationale top 50.

Wethouder Heldens is blij met deze goede klassering. "Het doet me goed om te zien dat de economie in Venray een solide basis heeft. Wat mij betreft is dit vooral een compliment voor onze ondernemers die steeds weer blijk geven van goed ondernemerschap en daardoor direct bijdragen aan de economisch ontwikkeling van Venray. De gemeente heeft wat dat betreft veel meer een faciliterende taak. Het onderzoek geeft wel aan dat we die de afgelopen jaren goed hebben uitgevoerd. Ik ben ervan overtuigd dat ook onze regionale oriëntatie hierbij belangrijk is. Ik ben een groot voorstander van de samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven, onderwijs- en onderzoeksinstellingen die binnen de Regio Venlo nu langzaam vorm krijgt. Deze uitslag is een mooie stimulans om de komende jaren hiermee door te gaan".

De volledige ranglijst van alle gemeente is te zien op de website van het onderzoeksbureau www.bureaulouter.nl