Gemeente Berkelland


Denkt u met ons mee over het openbaar groen in Berkelland?

Berkelland wil de komende maand met inwoners en andere betrokkenen werken aan een `slim beheer van het openbaar groen'. Wethouder Dennis Meijerink van openbare werken: "Ik weet dat niet iedereen tevreden is over het niveau van het groenonderhoud in Berkelland. We kunnen nu twee dingen doen. Bij de pakken neerzitten. Of we kunnen sámen met betrokkenen op zoek gaan naar slimme oplossingen die moeten leiden tot zichtbare resultaten in 2010. Voor dat laatste hebben we uitdrukkelijk gekozen."

Keuzes maken

De gemeenteraad heeft afgelopen jaar vastgesteld wat het groenonderhoud mag kosten. De hoofdlijn uit het besluit is dat het huidige budget voor `groen' blijft staan. Dit bedrag zal dus niet verhoogd of verlaagd worden in de komende jaren. De gemeente heeft ongeveer 1.600.000 vierkante meter openbaar groen tussen de bebouwing. Het beschikbare geld is niet voldoende om het openbare groen net zo te onderhouden als uw tuin. Er moeten dus keuzes worden gemaakt: welke stukjes wat meer mogen kosten en welke zo goedkoop mogelijk beheerd moeten worden.

Wat vindt u van het gemeentelijk groen?

We willen samen met u op zoek naar slimme oplossingen, die moeten leiden tot zichtbare verbeteringen in 2010. De gemeente wil daarom ideeën, opmerkingen en vragen verzamelen die gaan over het openbare groen in de kernen. Wij zijn benieuwd hoe u er over denkt. Misschien hebt u ook wel een idee hoe geld bespaard kan worden, zodat stukjes, waar veel mensen plezier van hebben, zoals parkjes, beter onderhouden kunnen worden.

`Omvormen'

Een idee is bijvoorbeeld het aanpassen van `slechte plekken' in het groen. De gemeente kent meer plekken waarvan het groenonderhoud duur is. Ondanks dat het onderhoud meer dan gemiddeld kost, is het groen hier niet mooi of netjes te krijgen. De reden hiervan kan zijn dat het groenvak verkeerd ligt, de (onder)grond niet geschikt is, of de ruimte te klein. Ook kan het zijn dat onkruiden die niet goed te bestrijden zijn de overhand krijgen. Door één keer het vak goed aan te pakken kunnen de onderhoudskosten van deze slechte plekken omlaag. Wel moet er dan voor gezorgd worden dat de nieuwe inrichting niet snel weer duur wordt in onderhoud. Uiteindelijk moet dit `omvormen' een besparing opleveren, naast natuurlijk een flinke verbetering van het beeld.

Antwoorden op vragen

In de zoektocht naar `slimme oplossingen' voor beheer en onderhoud van het openbare groen horen wij bijvoorbeeld graag van u:
* Is er in Berkelland te weinig, genoeg of te veel openbaar groen?
* Waar vindt u goed onderhouden gebieden belangrijker en waar minder belangrijk? (bijvoorbeeld: voorkeur voor groen in het centrum van een kern ten kosten van groen in de wijken)
* Zouden mensen zelf meer openbare ruimte moeten onderhouden om de kosten te drukken en zou u daar zelf toe bereid zijn?
* Vindt u het `omvormen' van groen een goede oplossing om mooier of beter verzorgd groen te krijgen?

* Hebt u nog ideeën voor `slimmer' of mooier openbaar groen of een beter beheer?

Inspraak en `groenstructuurplan'

Alle reacties worden verwerkt in een plan, waarin komt te staan hoe de gemeente de komende tijd omgaat met de groene openbare ruimte. Dit `groenstructuurplan' houdt dus rekening met de wensen en ideeën van de inwoners van Berkelland, maar ook met beperkingen, zoals hoeveel geld voor het beheer beschikbaar is. Maar voordat dat groenstructuurplan in de loop van het volgend jaar door de gemeenteraad is vastgesteld, willen we ook al gewoon met de ideeën, die door u worden ingebracht, aan het werk. Want het vaststellen van zo'n plan is op zich niet zo belangrijk. Het gaat er om dat we ons werk zo veel mogelijk op een manier doen zoals ú dat wilt.

Wilt u reageren?

Wilt u graag uw inbreng hebben in het groenbeleid in Berkelland?

Dan bent u van harte welkom om op de volgende manieren te reageren:

Inloopbijeenkomsten

* Ruurlo:

Donderdag 10 december, 19:00 - 20:30 uur

Kulturhus, Nieuwe weg 5

* Neede:

Dinsdag 15 december, 19:00 - 20:30 uur

Grand-café De Hofmaat, Hofmaat 4

* Borculo:

Woensdag 16 december, 19:00 - 20:30 uur

Gemeentewinkel, Marktstraat 1

* Eibergen:

Maandag 21 december, 19:00 - 20:30 uur

Gemeentekantoor, Grotestraat 30

E-mail

Mailen kunt u tot deze datum naar: Groenbeleid@gemeenteberkelland.nl

Schriftelijk

Reacties per brief kunt u ook tot 31 december afgeven aan de balie in het gemeentehuis in Borculo of sturen aan: gemeente Berkelland, Inspraak Groenbeleid, postbus 200,7270 HA Borculo.

Telefonisch

Voor telefonische reacties op het groenbeleid kunt u tot 18 december van maandag tot en met donderdag tijdens kantooruren, bellen met de heer P. Busschers, telefoon 0545- 250 551.