GroenLinks in de Europese Unie

AANKONDIGING PERSCONFERENTIE:

IS DE EUROPESE UNIE AMBITIEUS GENOEG MET HAAR KLIMAATDOELSTELLINGEN?

Komende woensdagochtend zal de Groene fractie in het Europees Parlement de resultaten bekend maken van een wetenschappelijk onderzoek over de aanpak van klimaatverandering door de Europese Unie. Namens GroenLinks zal Europarlementariër Bas Eickhout de belangrijkste resultaten toelichten. Eickhout was, voordat hij in juni tot parlementariër werd gekozen, wetenschapper bij het Planbureau voor de Leefomgeving en heeft in die hoedanigheid ook onderzoek gedaan naar het klimaat. Het gerenommeerde onderzoeksbureau Ecofys heeft de ambities en maatregelen van de Europese Unie vergeleken met landen van buiten de Unie en onderzocht op effectiviteit.

Eickhout: "Als groene fractie vinden wij het van belang dat wetenschappelijk wordt aangetoond of klimaatbeleid effectief is en hoe het zich verhoudt tot andere landen. Wij horen - ook weer in het debat afgelopen week over de Staat van de Unie - van Balkenende dat we vooruitlopen op de rest van de wereld en dat Nederland aanjager is van een beter klimaat."

Eickhout heeft zijn twijfels over de woorden van de Nederlandse minister-president en vreest dat die niet tot concrete daden leiden: "Natuurlijk willen wij ook dat Europa koploper is op groene energie en Nederland daar een belangrijke rol in speelt. Met het rapport dat woensdag wordt gepubliceerd kunnen we gaan praten op basis van feiten. Deze feiten zullen vragen om een concrete invulling van de aanjagerfunctie die Balkenende Europa toedicht."

Naast het onderzoek naar de Europese doelstellingen heeft Ecofys ook onderzoek gedaan naar de vergelijkbaarheid van reductiedoelen die op tafel liggen. Ook is onderzocht wat een eerlijke verdeling van het benodigde geld is voor ontwikkelingslanden.

De persconferentie vindt plaats om 10:00 uur in de perszaal (zaal PHS 0 A 50) van het Europees Parlement te Brussel. Er zullen vier sprekers zijn: Rebecca Harms (Duitsland), Satu Hassi (Finland), Yannick Jadot (Frankrijk) en Bas Eickhout (Nederland).

Na de persconferentie is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Dirk van den Bosch
Persvoorlichting

GroenLinks in het Europees Parlement
Gsm: +31 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu
http://europa.groenlinks.nl/pers