Ingezonden persbericht


'mEATing'. Alles over vlees.

Met de performance van de Oostenrijkse kunstenaar Hermann Nitsch nog vers in het geheugen, staat Perron 58 (voormalig Zwijsenpand, Gasthuisring 58, Tilburg) in december opnieuw in het teken van het vlees. Vanaf 15 december tot en met 10 januari is bij Perron 58 'mEATing' te zien, een expositie over vlees in de meest brede zin van het woord. mEATing gaat over snijden in eigen vlees. Ons eigen lichaam is vreemd geworden. We laten in ons vlees snijden om de illusie van een lang leven in jeugdigheid en gezondheid hoog te houden. mEATing gaat ook over de consumptie van vlees. In het voedsel dat we eten wordt onze afstand tot de natuur nog eens bevestigd: wat we eten willen we niet weten. Schoongeborsteld, van bloed en zand ontdaan en en vacuum verpakt wordt het hapklaar gepresenteerd.

Kunstenaars

mEATing is samengesteld door fotografe Tineke Schuurmans, zelf gefascineerd door vlees. Schuurmans koos vijftien kunstenaars uit die een bijzondere visie hebben op het thema. Zij werken in uiteenlopende disciplines. Er zijn in Perron 58 foto's, films, gedichten, performances, ruimtelijk werk en schilderijen te zien. Kunstenares Tinkebell schokte veel mensen door een handtas te maken van haar overleden kat. De jonge ontwerpster Christien Meindertsma gebruikte voor haar ontwerpen producten van een varken. Phil Bloom, de eerste vrouw die in het VPRO-programma Hoepla in de jaren zestig naakt op televisie was te zien maar is al tientallen jaren een gerespecteerde kunstenares die in Tilburg videowerk toont. Margi Geerlinks fotografeert mensen en lichamen waarbij ze op een ingenieuze manier gebruik maakt van computertechniek. Martin uit den Boogaard verwerkt in zijn kunstwerken geamputeerde lichaamsdelen die hij tot leven wekt. Kim de Weijer maakt indringende foto's en video's waarin het lichaam centraal staat, Frans Gentils (B) is gefascineerd door skeletten en afbraak van het lichaam en Nick J. Swarth maakt vleselijke gedichten. De Belgische Cindy Wright schildert naar eigen zeggen, 'mensportretten' en 'vleeswerken', terwijl danseres Sonja Augart in haar dansperformances het menselijke lichaam onderzoekt. Linda Molenaar gebruikt voor haar beelden dierlijk materiaal en filmmaakster Hester Scheurwater concentreert zich op het schoonheidsideaal van vrouwen. Beeldend kunstenaars Karel Goudsblom en Kevin van Braak maken, samen met Schuurmans zelf, het kunstenaarsprogramma compleet. Tenslotte stelt Incubate een speciaal, doorlopend, filmprogramma samen. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met de Verbeke Foundation uit Belgie.

Wereldpodium

mEATing sluit aan bij 'Vlees mevrouw?', een bijeenkomst van het Wereldpodium over de consumptie van vlees. In de Studiozaal van Theaters Tilburg discussiëren op 15 december onder anderen Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) en Jan Willem van der Schans, onderzoeker bij het Landbouw Economisch Instituut. De avond begint om 20.00 uur. Voorafgaande daaraan, van 17-19.30 uur opent de expositie mEATing in Perron 58. mEATing is te zien van donderdag t/m zondag van 11-18 uur.

Nevenprogramma

Naast de expositie is er ook een nevenprogramma met lezingen, discussies, performances en maaltijden.

Op donderdag 17 december is 'Meat & Eat': tien kunstenaars, zes gespreksleiders, zes gangen-diner, per tafel acht bezoekers. Na elke gang schuiven de bezoekers door naar de volgende tafel om met een volgende kunstenaar in gesprek te gaan.

Op zondag 10 januari zijn er lezingen (o.a van Tinkebell) en performances van Karel Goudsblom,.Kim de Weijer en Linda Molenaar. Voor de opening, Meat & Eat en het lezingenprogramma is aanmelden noodzakelijk. Dat kan via www.meating.nu

Adres:
Perron 58
Gasthuisring 58
Tilburg
Openingstijden
Donderdag tot en met zondag van 11.00 tot 18.00 uur. Ook geopend tijdens de kerstdagen en op 1 januari. Entreeprijs E 4,00/studenten E 2,00
Prijs 'meet&eat', 17 december: E 20,00
Prijs lezingen en performances 10 januari: E 15,00 / studenten E 7,50

Website: www.meating.nu