Historisch Museum Rotterdam

Nooit gebouwd Rotterdam
08 Dec 2009 - 22 Aug 2010
Wie aan Rotterdam denkt, ziet de Euromast, de Zwaan en de wolkenkrabber van Nationale Nederlanden. Maar wat als andere plannen waren uitgevoerd? Naast de huidige en de verwoeste vooroorlogse stad bestaat een gedroomd Rotterdam van nooit gerealiseerde plannen en gebouwen. Dit nooit gebouwde Rotterdam wordt in het Schielandshuis zichtbaar in enorme panorama´s, stedenbouwkundige plannen en architectonische ontwerpen. Een interactieve maquette daagt de bezoeker uit een eigen visie op Rotterdam te geven.

laboratorium voor stedenbouw
Architectuurstad Rotterdam onderscheidt zich niet alleen met opvallende gebouwen, maar ook door de ongelooflijke hoeveelheid plannen die voor de stad zijn gemaakt. Zeker na het bombardement wordt de stad een laboratorium van moderne stedenbouw en architectuur. Rotterdam kiest namelijk bewust voor een nieuwe stad in plaats van de oude situatie te herstellen.

luchtkastelen
Stadsbouwmeester Witteveen begint vrijwel meteen aan een groots samenhangend plan. Het zal op een aantal gebouwen na, nooit werkelijkheid worden. Het Rotterdam van Witteveen is het eerste naoorlogse nooit gebouwde Rotterdam, maar zeker niet de laatste architectonische droom voor de stad. In de tentoonstelling staat een greep uit de bijna ontelbare Rotterdamse luchtkastelen, van enkel gebouw tot grootscheepse stedenbouwkundige visies.

panorama´s
Enorme roterende panorama´s laten drie verschillende Rotterdams zien: zoals het is, als een imponerende wereldstad en als een meer kleinschalige stad. Zo blijkt op de plaats van de gezellige Oude Haven lange tijd een reusachtig verkeersplein gedacht en voor het Weena juist weer kleinschaliger bouwwerken dan de wolkenkrabbers die het nu domineren.

gedurfde plannen
Op de omloop worden alternatieven voor gezichtsbepalende locaties getoond, zoals een andere Euromast, Centraal Station en Erasmusbrug. Interviews met architecten van de soms bizarre en gedurfde plannen lichten een tipje van de sluier op. Natuurlijk ontbreken ook ontwerpen voor een stadsmuseum niet, met als letterlijk hoogtepunt een plan om het volledige Schielandshuis op te vijzelen en als kroon op nieuwbouw te plaatsen.

Bouw een droomstad
Wie geïnspireerd is door alle dromen voor de stad kan naar het pronkstuk van de tentoonstelling: een volledig te veranderen maquette van het centrum van de stad. Met miniaturen van bekende Rotterdamse gebouwen en diverse nooit gebouwde plannen kan de bezoeker zijn eigen droomstad bouwen.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door: Mondriaan stichting, Stichting bevordering van Volkskracht, Stichting Job Durafonds, Erasmusstichting, Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland, Van der Mandelestichting, Stichting organisatie van effectenhandelaren


Noot voor de redactie,