Gemeente Lopik

Waarmerken en publiceren digitale ruimtelijke plannen

In de commissievergadering van 8 december 2009 wordt het agendapunt 'Waarmerken en publiceren digitale ruimtelijke plannen' besproken.

Vanaf 1 januari 2010 moeten ruimtelijke plannen, zoals vastgestelde structuurvisies en bestemmingsplannen, digitaal worden opgesteld, ondertekend en beschikbaar gesteld. Voor het waarmerken van deze ruimtelijke plannen is specialistische softwarekennis nodig. Het college stelt de raad voor deze bevoegdheid via het college te mandateren aan het afdelingshoofd Ruimtelijke ontwikkeling en beheer en toe te staan ondermandaat te verlenen aan de beheerorganisatie. Het vaststellen van ruimtelijke plannen, zowel papieren als digitale, blijft een bevoegdheid van de raad.

Op 1 juli 2008 is de Wet ruimtelijke ordening (Wro) van kracht geworden. Door deze nieuwe wet vinden ingrijpende veranderingen plaats in de procedure en in de (verschijnings)vorm van ruimtelijke plannen en besluiten. Ruimtelijke plannen, zoals vastgestelde structuurvisies, bestemmingsplannen en voorbereidings-besluiten moeten vanaf 1 januari 2010 digitaal worden opgesteld, ondertekend en beschikbaar gesteld. Per 1 januari 2010 is de elektronische vorm ook de wettelijke maatstaf. Gemeenten moeten vanaf dat moment weliswaar ook nog een papieren (analoge) versie van de Wro-plannen maken, maar het digitale instrument is bij verschil met de analoge versie doorslaggevend en juridisch bindend.

Tot nu toe werd de vaststelling van een bestemmingsplan `bezegeld' met de ondertekening van het raadsbesluit en het waar nodig via een stempel en handtekening waarmerken van de bijlagen. Ook de digitale ruimtelijke plannen moeten in de verschillende fasen van het planproces elektronisch worden gewaarmerkt en beschikbaar gesteld. Om digitale bestemmingsplannen te kunnen waarmerken, is een softwareprogramma aangeschaft. Voor het gebruik ervan is specialistische kennis noodzakelijk.

Het college stelt de raad uit praktische overwegingen voor de bevoegdheid tot het waarmerken van digitale bestemmingsplannen te mandateren aan het afdelingshoofd Ruimtelijke ontwikkeling en beheer (ROB) en toe te staan dat deze de betreffende taken laat uitvoeren (via het verlenen van ondermandaat) door de daartoe aangewezen beleidsmedewerkers ruimtelijke ordening dan wel de betrokken beheerorganisatie. Het vaststellen van een ruimtelijk plan, zowel de papieren als digitale versie, blijft een bevoegdheid van de gemeenteraad.