Embargo tot 8-12-09, 09.30 uur: Ondernemers zien toekomst iets rooskl

07/12/2009 17:36

Kamer van Koophandel Nederland

Na vier kwartalen van pessimisme zien ondernemers hun toekomst voor het eerst dit jaar weer wat rooskleurig in. Zo verwachten zij een omzetstijging, hogere productie en afzet, meer nieuwe opdrachten, en een zich stabiliserende arbeidsmarkt. Vooral ondernemers in het midden van Nederland zijn positief over de toekomst. Dat zijn de voornaamste resultaten uit de Conjunctuurenqu(ee)te Nederland (COEN) van het vierde kwartaal 2009. Tijdens de persconferentie op dinsdag 8 december om 9.30 uur worden de rest van de resultaten bekend gemaakt. De persconferentie wordt gehouden bij De Commercieele Club, Javastraat 44 te Den Haag.

Via de COEN-meting hebben circa 12.000 ondernemers uit heel Nederland hun ervaringen gedeeld over de realisatie van hun ondernemingen gedurende het derde kwartaal (realisatie) en hun verwachtingen voor het vierde kwartaal. De gerealiseerde cijfers bevestigen de trend dat het Bruto Nationaal Product minder snel krimpt. En voor het eerst dit jaar zijn ondernemers een stuk positiever gestemd over de ontwikkeling van de Nederlandse economie. Was de index voor het ondernemersvertrouwen in het derde kwartaal nog gedaald naar -23 (op een schaal van -100 tot 100), in het vierde kwartaal verbetert het vertrouwen naar -9.

Frank Heemskerk, staatssecretaris Economische Zaken: "COEN biedt een meerwaarde omdat het een verhaal achter de statistieken vertelt. Het doet mij goed om te zien dat de ondernemers iets positiever zijn over de toekomst. Dit hebben we de komende tijd hard nodig om onze economie weer echt goed op de rails te krijgen." Ook Frans van Steenis, algemeen directeur van de Kamer van Koophandel Nederland, is blij met deze resultaten. "De resultaten van COEN zijn de eerste concrete indicaties dat ondernemend Nederland de weg omhoog heeft gevonden," aldus Van Steenis. "Het is nu zaak ondernemers op alle gebieden verder te helpen om het prille herstel door te zetten".

Realisatie derde kwartaal

De totale waarde van goederen en diensten in Nederland is verbeterd van -5.4% in het tweede kwartaal naar -3.7% in het derde kwartaal (BBP-groei). Met name omzet en export vertonen een flinke verbetering. Het aantal nieuwe orders vertoont een stijgende lijn, met name in de industrie. De positieve ontwikkelingen vertalen zich echter nog niet in een grotere vraag naar personeel.

Verwachting vierde kwartaal

Met name in de industrie en in de vervoer- en communicatiesector zijn de productieverwachtingen positief. Ook de verwachtingen voor de export -- de motor van de Nederlandse economie -- zijn voor het eerst sinds het uitbreken van de crisis weer positief, met name in de industrie. Per saldo blijft het bedrijfsleven echter nog een krimp verwachten in het personeelsbestand, al is de verwachte krimp kleiner dan in voorgaande kwartalen. De verwachte krimp is het grootste in de industrie, en het kleinste in de ICT-sector.

Regio's

In Brabant, Midden-Nederland en Centraal Gelderland verbetert het ondernemersvertrouwen het sterkst ten opzichte van vorig kwartaal. Het herstel blijft achter in andere delen van Nederland: Limburg, Zuidwest-Nederland en Oost Nederland. In Oost Nederland en Zuidwest-Nederland is het vooral de werkgelegenheidsverwachting die achterblijft, in Limburg is het de exportverwachting.

Sectoren

De industriesector verwacht dat de omzet uit export in het vierde kwartaal voor het eerst in 2009 weer toeneemt. De wereldhandel herstelt zich en voorraden worden weer op peil gebracht. De verwachtingen voor de productieontwikkeling stijgen navenant. De bouwsector blijft het zorgenkindje van de economie. Voor het vierde kwartaal op rij scoort de bouw negatief op productie- en omzetontwikkeling. De verwachtingen voor het vierde kwartaal zijn het laagst van alle sectoren.

Gevolgen van de crisis

Ruim de helft van de ondernemers ondervindt nadrukkelijk de effecten van de economische crisis, iets meer dan begin 2009. Het meeste last hebben ondernemers van het minder makkelijk kunnen krijgen van krediet bij geldverstrekkers, met name banken. Daarnaast hebben ondernemers nog steeds veel last van extra debiteurenrisico omdat ze dit niet langer kunnen verzekeren. Deze effecten lijken vooralsnog aan te houden. Het midden- en kleinbedrijf meldt meer negatieve effecten dan het grootbedrijf, en heeft op basis van deze waarneming dus meer "last" van de crisis.

Over de Conjunctuurenqu(ee)te Nederland (COEN):

De Conjunctuurenqu(ee)te Nederland (COEN) is het gezamenlijke conjunctuuronderzoek van VNO-NCW, MKB Nederland, Centraal Bureau voor de Statistiek, Kamers van Koophandel en Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid. Dit onderzoek brengt vier keer per jaar de belangrijkste ontwikkelingen en verwachtingen van het Nederlandse bedrijfsleven in kaart, uitgesplitst naar regio en bedrijfstak. Daarbij wordt in de analyse en de vraagstelling ingespeeld op actuele ontwikkelingen. De enqu(ee)te is gebaseerd op kwalitatieve verwachtingen van ondernemingen en geeft daarom een stemmingsbeeld van ondernemers over de huidige en toekomstige gang van zaken.





http://www.kvk.nl/coen