Gemeente Hilvarenbeek


GGA Midden-Brabant ondertekent nieuwe samenwerkingsovereenkomst voor vier jaar

P E R S B E R I C H T

Â

GGA Midden-Brabant ondertekent nieuwe samenwerkingsovereenkomst voor vier jaar

WEER SAMENWERKEN, MEER SAMENSPEL

Â

âs-Hertogenbosch/Tilburg - Ze gaan het nog eens vier jaar doen, de partners van de Gebieds Gerichte Aanpak (GGA) Midden-Brabant: samenwerken aan oplossingen voor verkeer- en vervoerproblemen in de regio. De overeenkomst daarvoor ondertekenden ze maandag 7 december op het provinciehuis in âs-Hertogenbosch. Ze nemen de ervaringen van hun tot nu toe succesvolle samenspel mee. En doen er voor de komende periode qua intensiviteit nog een flinke schep bovenop.

Het is belangrijk dat gemeenten, de provincie en het Rijk samenwerken. Afzonderlijk van elkaar lukt het niet meer om de lokale en regionale problemen op en rondom de weg op te lossen. Reizigers vragen om acceptabele en betrouwbare reistijden met een keuze uit meerdere manieren van vervoer. En dat tegen redelijke kosten. Dat vraagt om een aanpak waarbij weg-, spoor- en waternetwerken in samenhang worden bekeken. Om een volledige benadering dus, die alle aspecten van mobiliteit belicht, en een goede afstemming tussen de verschillende, betrokken overheden.

Â

Lokale en regionale projecten

De GGA is een platform voor samenwerking, informatie-uitwisseling en beleidsafstemming op het gebied van mobiliteit. GGA Midden-Brabant zag in 2000 het licht. Het bestaat uit de acht regiogemeenten (Tilburg, Waalwijk, Gilze en Rijen, Goirle, Loon op Zand, Hilvarenbeek, Dongen en Oisterwijk), de politie, provincie Noord-Brabant en Rijkswaterstaat. De huidige samenwerking is een groot succes en loopt op 31 december af. De âoudeâ afspraken zijn actueel gemaakt en uitgewerkt voor 2010 tot en met 2013. De nieuwe afspraken lopen in de pas met de landelijke en provinciale doelstellingen en de daarvan afgeleide gemeentelijke plannen. De GGA-partners stellen jaarlijks een regionaal uitvoeringsprogramma vast. Dit omvat lokale en regionale projecten die bijdragen aan de bevordering van de bereikbaarheid, verkeersveiligheid en leefbaarheid in de regio. De gemeenten ontvangen over het uitvoeringsprogramma 50% subsidie van de provincie.

Â

Nieuw logo

De nieuwe overeenkomst laat ruimte om meer regionaal beleid te ontwikkelen (zoals het OV-plan en het regionaal vervoersplan, dat alle deelprojecten met elkaar in verband brengt). Ook wil Midden-Brabant op een intensieve manier meer strategische onderwerpen oppakken. Denk daarbij aan komen tot innovatieve oplossingen voor de bereikbaarheid van Midden-Brabant en de Efteling. Ook de GGA-regioâs Noordoost en âs-Hertogenbosch verlengden op 7 december hun samenwerking officieel. De drie GGAâs kregen daarvoor een nieuw logo van de provincie cadeau.