Waterschap Aa en Maas

methode herprofilering

Waterschap kiest voor innovatieve methode herprofilering

Primeur voor waterloop Helenaveen

Waterschap Aa en Maas is momenteel bezig met het herprofileren van een waterloop gelegen aan de Kruisbesweg in Helenaveen. Het traject is ca. 0,6 km lang en naar verwachting wordt 600 m3 baggerslib verwijderd en hergebruikt om de oevers langs deze waterlopen te herstellen. Hierbij wordt een nieuwe methode van herprofileren toegepast waarbij we het vervuilde baggerslib niet afvoeren maar, evenals de rest van het slib, verwerken in de oever zelf.

De waterloop aan de kruisbesweg is een zogenaamde `wijk'. Deze is ontstaan in de veenontginningsperiode om turf aan te voeren naar een droogplaats. Vanaf daar ging de turf vervolgens met paard en wagen richting consument. Tot 1996 is de waterloop in beheer en onderhoud geweest van de maatschappij Helenaveen. Vanaf 1996 zijn diverse waterlopen in Helenaveen in beheer en onderhoud gekomen bij waterschap Aa en Maas. De functie vaarwater is hiermee komen te vervallen. Alle wijken hebben nu een waterafvoerende functie. Er staan gemalen op de kop van de wijk om het waterpeil in de wijken lager te kunnen krijgen dan de Helenavaart waar in het verleden de wijken mee in verbinding stonden. Om de waterafvoerende functie te kunnen blijven garanderen, laat het waterschap de waterloop aan de Kruisbesweg momenteel opschonen. Ook de taluds die in de loop der jaren zijn afgekalfd, worden vernieuwd. Dit opschonen en taludherstel tezamen noemen we herprofileren.

Vastleggen vervuild baggerslib
Waterbodemonderzoeken hebben uitgewezen dat de waterbodem van de betreffende waterloop verontreinigd is. Na overleg met de bevoegde instanties is ervoor gekozen om de vervuilde bagger niet af te voeren maar via een nieuwe techniek in de oever vast te leggen en vast te houden in zogenaamde Geotubes. Dat zijn langgerekte 'worsten' van goed doorlatend geotextiel. Via een aantal vulopeningen kan de baggerspecie rechtstreeks in de tubes worden gepompt, waarbij het water ontwijkt via het doorlatende geotextiel. Het geotextiel heeft hierbij een tweeledige functie: het fungeert als filterdoek (scheiding van water en vast materiaal) en als steundoek (bijeen houden van de slappe specie). De ontwatering kan worden versneld door toediening van flocculant (poly-electroliet). De geotube met daarin de verontreinigende stoffen voldoet aan de landelijk vastgestelde bodemkwaliteitseisen en kan altijd weer worden verwijderd.

Voordelen
Het adviesbureau Promeco uit Beek en Donk heeft deze nieuwe methode voor grootschalige ontwatering van baggerspecie ontwikkeld. Het nieuwe ontwateringssysteem biedt veel voordelen. Zo is het goedkoper dan conventionele technieken (besparingen tot meer dan 50%), het is energie- en milieuvriendelijk en het heeft een grote verwerkingscapaciteit (geen stagnatie van het baggerproces).

Behoud en herstel cultuurhistorie
Uiteraard is bij de uitvoering van de werkzaamheden voldoende aandacht voor het behoud en herstel van het karakter van de wijk. "De wijken proberen we zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij het beschermde dorpsgezicht van Helenaveen. Met het toepassen van deze nieuwe, innovatieve methode van herprofileren leveren we dus een bijdrage aan het laten herleven van een rijk cultuurhistorisch verleden", aldus Jan Keijzers, lid van het Dagelijks Bestuur van waterschap Aa en Maas. De geotube wordt onder in de oever achter de beschoeiing gezet en hierop wordt de rest van het talud afgewerkt. Na oplevering van het werk is de geotube nauwelijks zichtbaar maar is het karakter van de wijk wel versterkt.

Planning
De herprofileringswerkzaamheden zijn op 16 november jongstleden gestart en duren nog duren tot half december.
091206pict0521.jpg (3399 Kb)