Politie Utrecht

Persberichten Binnensticht, UPDATE 14.20 uur

Utrecht, 07-12-2009

Waarschuwing: pas op voor nepcollectant

BILTHOVEN De politie van het district Binnensticht heeft vorige week een melding gekregen van een inwoner uit Bilthoven die is opgelicht door een nep-collectant.

Een jongen van ongeveer 12 jaar oud belde die middag aan bij een woning aan de Koekoeklaan. Hij gaf aan dat hij namens zijn basisschool collecteerde voor de Cliniclowns. De bewoner wilde de jongen vijf euro geven, maar omdat hij geen gepast geld had, gaf hij tien euro. De collectant beloofde de vijf euro later op de dag terug te brengen, omdat hij niet kon wisselen. Toen de jongen niet meer terugkwam, vertrouwde de bewoner de situatie niet en nam hij conact op met de genoemde basisschool. Het verhaal van de collectant bleek niet te kloppen. Dezelfde dag kreeg de politie nog een melding van oplichting binnen van een bewoner van een woning aan de Waterhoenlaan. Ook deze persoonr was benaderd door een jongen die collecteerde voor de Cliniclowns. De politie heeft de twee meldingen in onderzoek.

De politie waarschuwt mensen voor nep-collectantes. Als u een situatie niet vertrouwt, bel dan direct de politie via telefoonnummer 1-1-2. Bij verdachte situaties en heterdaad-incidenten" mag men dit nummer bellen. Een snelle reactie van het publiek vergroot de pakkans van verdachten door de politie.

Verdachte met "engel op zijn schouder"

GROENEKAN Een winkeldief vluchtte op zondagavond 6 december te voet over de Rijksweg A27 en werd aangereden. Desondanks zette hij zijn vlucht voort.

Rond 23.05 uur stopten agenten in burger bij de shop van een BP-benzinestation aan de Rijksweg A27 ter hoogte van Groenekan. Zij zagen dat een man zich verdacht in de shop ophield, schichtig om zich heen keek en vervolgens een flesje frisdrank onder zijn kleding stopte. Toen hij het benzinestation uitliep, spraken de agenten hem aan en legitimeerden zich. De agenten pakten hem beet om hem naar de (burger)politieauto te begeleiden. Daarop verzette hij zich, wist zich los te rukken en rende richting de snelweg. Hij stak een rijbaan over naar de middenberm en vervolgens van de middenberm naar de overkant. Daarbij werd hij door een auto aangereden. Ondanks dat hij daarbij gewond raakte, verdween hij in het struikgewas. De automobilist, een 33-jarige man uit Groningen, verklaarde te hebben gezien dat de verdachte plotseling de weg overstak. Doordat de Groninger naar rechts uitweek, kon hij een frontale aanrijding voorkomen en werd de verdachte alleen door de linkerbuitenspiegel geraakt.

Meerdere agenten kwamen ter plaatse en met onder andere twee politiehonden werd naar de verdachte gezocht. Terwijl de zoektocht gaande was, sprak een vrachtwagenchauffeur de agenten aan. Hij had gezien dat een gewonde man de toilet van een ESSO-benzinestation aan die kant van de weg was binnengegaan.

Agenten gingen daarheen en zagen dat er bloed op een deurknop van een afgesloten toilet zat. Na enig verbaal aandringen van de politiemensen opende de verdachte, een 21-jarige man uit Nieuwegein, de toiletdeur. Hij werd aangehouden, maar gezien de aanrijding voor onderzoek per ambulance naar het Diaconessenziekenhuis gebracht. Bij onderzoek bleek dat hij geen ernstig letsel had opgelopen, waarna hij naar het politiebureau werd overgebracht. Een medewerker van het benzinestation deed aangifte van de diefstal. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.

Mishandeling

DE BILT Twee mannen werden in de nacht van zaterdag 5 op 6 december van hun jassen bestolen en mishandeld.

Rond 03.00 verlieten een 28-jarige en 32-jarige man, beiden uit Bilthoven, een horecagelegenheid aan de Hessenweg. Zij zagen dat allebei hun jassen van de kapstok waren verdwenen. Zij gingen op zoek en zagen op straat een jongen met de jas van de 32-jarige man over zijn arm lopen. Hij sprak hem aan, maar de jongen ontkende dat het zijn jas was. Daarop pakte de 32-jarige Bilthovenaar zijn jas terug, maar werd vervolgens door drie jongens aangevallen en mishandeld. Ook de 28-jarige Bilthovenaar liep klappen op. De 32-jarige man is naar het UMC gegaan. Daar bleek dat hij hoofdletsel en een zwaar gekneusd been had opgelopen. Beide mannen deden aangifte van mishandeling en diefstal.

Aan getuigen van de diefstal en/of van de mishandeling wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Binnensticht op telefoonnummer 0900-8844 of via meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000.