Senternovem

08-12-2009 | NMP - Gaan Europese technologieplatforms ERA-breed input leveren?

De Europese Commissie (EC) heeft de conferentie Gearing R&I to address societal challenges georganiseerd. Met deze conferentie wilde de EC beter inzicht krijgen in de rol van de Europese technologieplatforms (ETPs) bij het adresseren van grote maatschappelijke uitdagingen in Europa in algemene zin en binnen de Europese onderzoeksruimte (ERA) in het bijzonder. Ook de wijze waarop de ETPs betrokken kunnen zijn bij de versterking van de ERA was een belangrijk onderwerp. De conferentie moest de ideeën daarover van verschillende partijen, waaronder de industrie als trekker van de ETPs, duidelijk krijgen.

De huidige 36 ETPs zijn nauw betrokken bij de ontwikkelingen van het Zevende kaderprogramma (KP7). Ze verenigen verschillende soorten stakeholders, zoals de industrie, kennisinstellingen en universiteiten, en zijn goed georganiseerde informele discussiefora. Als stakeholder is het actief participeren in een ETP een efficiënte manier om invloed uit te oefenen op de werkprogramma's van KP7. In het rapport Evaluation of the European Technology Platforms in opdracht van het Directoraat-generaal Begroting (BUDGET) van augustus 2008, wordt onder andere de conclusie getrokken dat de ETPs succesvol zijn en ook duidelijk een rol hebben in de toekomst van de ERA. In het rapport worden tientallen aanbevelingen gedaan aan zowel de EC als aan de ETPs. Internationalisering en nauwere onderlinge samenwerking maken daar deel van uit.

Tijdens de ETP-conferentie hebben diverse stakeholders, waaronder de industriële partijen en de EC hun wensen over de toekomstige rol van de ETPs op tafel gelegd. Zo is er geopperd om de ETPs een adviserende rol te geven bij het definiëren van de grand challenges, ook wel societal challenges genoemd. Dit zou het begin zijn van een veel stevigere rol van de ETPs binnen de ERA. Niet alleen zouden de ETPs input moeten leveren voor een volgend kaderprogramma (KP8), maar ook voor andere onderzoeks- en innovatie-initiatieven, zoals de publiekprivate partnerschappen (PPPs), de gezamenlijke technologie intiatieven (JTIs) en joint programming (JP). Dat laatste zou betekenen dat de ETPs ook input gaan geven aan nationale onderzoeksprogramma's! Andere ideeën die ter tafel kwamen, waren de integratie van de drie punten van de kennisdriehoek in de ETP-activiteiten en het beter beschermen van het ETP-label. Dit kan door bepaalde verplichtingen op te leggen aan alle ETPs, zoals verplichte internationalisering.

De grote uitdagingen voor de toekomst liggen op het vlak van de financiële ondersteuning van de ETPs door de EC, het ontwikkelen van een cross cutting vision en natuurlijk het doorvoeren van simplificatie. De EC zal de ideeën verder uitwerken en met een voorstel komen om de ETPs een steviger rol te geven binnen de ERA.

Externe links (worden geopend in een nieuw venster)

Conferentie Gearing R&I to address societal challenges Wijzigingsdatum | 08-12-2009