MKB-Nederland

Investeren in bètaopleidingen blijft belangrijk

07 december 2009 Nieuws
Investeren in bètaopleidingen blijft belangrijk

MKB-Nederland en VNO-NCW willen de negatieve beeldvorming rondom de bètaopleidingen wegnemen. Uit de prognose voor de Arbeidsmarkt tot 2014 van het Research Centrum Onderwijs Arbeidsmarkt (ROA) zou blijken dat het voor lager opgeleiden en academici met bètaopleidingen moeilijker gaat worden. Onterecht, stellen Loek Hermans (MKB-Nederland) en Bernard Wientjes (VNO-NCW) in een artikel in het Financieele Dagblad.

Het rapport van de ROA concludeert dat de urgentie om de instroom de bevorderen voor bètatechnische opleidingen verdwijnt. Ook het belang van hogere kwalificaties neemt af. "Dit zijn verkeerde conclusies," stellen Hermans en Wientjes in het artikel. "Bedrijfsleven en onderwijs doen juist veel moeite om het aantal studenten en leerlingen dat kiest voor bètatechnische studies te vergroten." En dat werpt zijn vruchten af.

Branches en ondernemingen blijven behoefte houden aan MBO- en hoger opgeleiden, al zitten ze nu in een crisisdip. "Het in balans brengen van bètatechnische opleidingen is de vrucht van tien jaar werken aan de instroom naar dergelijke studies," schrijven de voorzitters van de werkgeversorganisaties. Overheid, onderwijs en bedrijfsleven moeten de belangstelling van leerlingen in het voortgezet onderwijs voor bètatechnische opleidingen blijven stimuleren.