Gemeente Eindhoven


* Collegebesluiten vergadering 1 december 2009

Publicatiedatum: 08-12-2009
08-12-2009

Collegebesluiten vergadering 1 december 2009

Beeldkwaliteitsplan (fase 2) voor woongebied Putten vastgesteld. (MF)

Het Eindhovense college van B&W heeft het Beeldkwaliteitplan (fase 2) voor Putten vastgesteld.

Dit nieuwe woongebied wordt gebouwd in het Zuidoosten van Eindhoven, in het stadsdeel Stratum. Het nieuwe woongebied ligt op de overgang van het stedelijke naar het landelijke gebied rondom het gehucht Riel. Om recht te doen aan de mooie omgeving daar, is gekozen om Putten een landelijke sfeer te geven.

Daarom is voor het gebied een specifiek omschreven toetsingskader opgesteld. In het kader, het beeldkwaliteitplan Putten, worden de `familie-eigenschappen' van de bebouwing beschreven. Die beschrijvingen moeten ontwerpers en bewoners inspireren om inhoud en vorm te geven aan Putten. Het beeldkwaliteitplan dient verder als aanvullend toetskader voor de commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Het plan ligt binnenkort ter inzage.

De ontwikkeling van Putten. Is verdeeld in twee fasen. In de eerste fase van Putten, waarvoor het merendeel van de kavels al is uitgegeven, is ruimte voor 54 individuele vrije sector kavels. In de tweede fase van Putten is plaats voor 17 van zulke kavels.

Plan van Aanpak Doornakkers gezond (HMD)

Doornakkers is één van de drie Eindhovense Krachtwijken. De gezondheid van de inwoners van deze wijk is relatief slecht: 18% van de inwoners van Doornakkers heeft een slechte gezondheid, tegenover 14 % gemiddeld in Eindhoven. Daarom is "aanpak van slechte gezondheid" één van de krachtwijkthema's in Doornakkers.

Het college van B&W heeft deze week het plan Doornakkers Gezond! voor de jaren 2009 - 2012 vastgesteld.

Bij de uitvoering van verschillende activiteiten haakt de gemeente aan bij het programma Gezond in de Buurt, van de GGD.

Het recent geopende gezondheidscentrum De Akkers heeft een belangrijke rol bij de aanpak. Daarnaast werkt de gemeente intensief samen met andere partijen die in Doornakkers actief zijn zoals de bewonersorganisaties, de wijkcoördinator en de krachtwerker, en Welzijn Eindhoven.

De activiteiten om de leefgewoonten te verbeteren, richten zich voornamelijk op gezonde voeding en meer bewegen. In gezondheidscentrum De Akkers is een oefenruimte waar verschillende groepen (chronisch zieken, allochtone vrouwen) met een leefstijlcoach aan hun gezondheid kunnen werken. In De Akkers is onder de naam Trefpunt Doornakkers Gezond behalve informatie ook spreekruimte beschikbaar voor informatiegesprekken en voor de allochtone zorgconsulenten.

De "oude" wijkverpleegkundige komt in Doornakkers weer terug, dankzij een subsidie van het Ministerie van VWS. Daarnaast worden initiatieven ontwikkeld om het glasvezelnet dat in Doornakkers ligt ook te benutten voor de zorg, bijvoorbeeld door zorg op afstand.

Aandacht krijgt ook het gezond en groener maken van de buurt. Denk daarbij aan autoluwe en fiets- en wandelvriendelijke straten, maar ook aan meer speelplaatsen voor kinderen zodat ze meer kunnen bewegen. Doordat hiervoor in het kader van de Krachtwijk-aanpak al rijksmiddelen beschikbaar zijn gesteld, dient Doornakkers als proefproject voor de hele stad.

Definitief ontwerp Meerenakkerweg - Beemdstraat (EvM)

Het college van B&W heeft ingestemd met het Definitief ontwerp Meerenakkerweg - Beemdstraat. Dit betekent dat beide bestaande wegen in de periode 2010-2012 getransformeerd worden naar een van de belangrijkste toegangswegen in Eindhoven. De Meerenakkerweg - Beemdstraat is onderdeel van de Onvlechtingsvariant, waarbinnen een nieuwe aansluiting wordt gerealiseerd van de N2 op de Meerenakkerweg.

In 1996 (Masterplan De Hurk) spraken gemeente en ondernemersvereniging De Hurk al eerder af dat de functionele inrichting verbeterd moest worden. Een goede verbinding is nodig om de bereikbaarheid van Veldhoven en Eindhoven te waarborgen (Masterplan Meerhoven 1997).

In het ontwerp zijn de volgende doelstellingen meegenomen:


- De Meerenakkerweg - Beemdstraat wordt een visitekaartje voor bezoekers van Eindhoven en de Hurk


- het optimaliseren van de bereikbaarheid van de stad voor alle verkeer- en vervoerwijzen


- de verandering van modal split ten gunste van fiets en openbaar vervoer


- verbeteren verkeersveiligheid.

De Meerenakkerweg-Beemdstraat wordt over het gehele traject uitgevoerd met 2x2 rijstroken. Een rotonde op de kruising
Meerenakkerweg-Beemdstraat-Kasteellaan markeert de overgang van de Meerenakkerweg naar de Beemdstraat. Aan de zuidzijde van de Meerenakkerweg-Beemdstraat zal een tweerichtingenfietspad worden gerealiseerd. Het ontwerp krijft een groen gezicht door de aanplant van 426 nieuwe bomen.

Ten behoeve van de totstandkoming van het ontwerp is intensief overleg gevoerd met bewoners en bedrijven. Naar onze inschatting is hiermee een breed draagvlak voor het ontwerp gecreëerd.

2009 google zoek

Zoek naar

Zoek naar
____________________

zoek

Medewerkersinfo

Publicatiedatum: 08-12-2009
Contact

Bezoekadres:

Stadskantoor, Stadhuisplein 10

5611 EM Eindhoven

route

Postadres:

Postbus 90150, 5600 RB Eindhoven

Telefoon:

14 040

Vanuit het buitenland of via enkele internetproviders belt u:

(040) 238 6000

Ook op eindhoven.nl

Collegebesluiten vergadering 24 november 2009

Collegebesluiten vergadering 10 november 2009

College neemt besluit over Cultuur Totaal

Collegebesluiten vergadering 27 oktober 2009

Collegebesluiten vergadering 21 oktober 2009
Veel gestelde vragen

Aan het loket