Deelgemeente Hoogvliet Rotterdam

Praktijkbezoek portefeuillehouder geeft zicht op kansen

Tijdens haar werkbezoek op 3 december ondervond portefeuillehouder Welzijn, Marianne van der Ham, aan den lijve de complexe problematiek van LZN (Lokale Zorgnetwerken). Voor een volledig beeld van de praktijk ging zij een middag op pad met Ellie van Ooijen, coördinator bij LZN.

Van der Ham had zelf het werkbezoek aangevraagd: Ik wilde in de praktijk meemaken wat er allemaal bij komt kijken om een bewoner met problemen aan een begeleidingsplek te helpen. Tijdens haar werkbezoek legt de coördinator uit wat hun werk inhoudt en welke zaken zij tegenkomen in een plaatsingstraject.

De moeilijkheid van het werk ligt vooral in het vinden van de juiste plek bij het probleem, concludeert Van der Ham. Haar ervaring leert dat de coördinatoren vaak doorverwezen worden doordat de profielen van de probleemhouders niet overeenkomen met de voorwaarden die hulporganisaties stellen. Alle betrokken partijen zien het belang van de hulpverlening, maar zijn bij de uitvoering gebonden aan de regels van hun eigen organisatie.

"Mensen met problemen moeten worden geholpen en niet op een wachtlijst komen of van het kastje naar de muur worden gestuurd. Deze mensen hebben serieuze problemen waar ze zelf niet uitkomen. Hier moet het zorgnetwerk juist bij helpen", zegt Van der Ham. Om dit op te lossen, moeten we de problematiek bespreekbaar maken. Samen kunnen we naar een oplossing werken meent Van der Ham. Momenteel voert deelgemeente Hoogvliet een onderzoek uit in samenwerking met de GGD. De uitkomsten van dit onderzoek worden gebruikt bij de aanpak van de problematiek.

LZN (Lokale Zorgnetwerken) valt onder de aansturing van GGD Rotterdam-Rijnmond. LZN helpt bewoners met problemen (lichamelijk, geestelijk, financieel en/of huisvesting) aan een netwerk van begeleiding dat hen helpt de problemen op te lossen.