Rechtbank 's-Hertogenbosch


Vijf jaar cel in 'flockvezelzaak'

âs-Hertogenbosch, 8 december 2009 â De rechtbank in âs-Hertogenbosch heeft een 51-jarige man uit Veldhoven veroordeeld tot vijf jaar cel wegens het plegen van veertien woninginbraken en diefstallen en vijf pogingen daar toe. In het onderzoek werd voor de eerste maal gebruikgemaakt van de zogenaamde flockvezelmethode.

Onderzoekers brachten flockvezels aan ineen auto die door de verdachte zou worden gebruikt. Vervolgens werd op de plaatsen delict gezocht naar de flockvezels en werd het verband tussen de verdachte en het delict gelegd.

Volgens de verdediging is de flockvezelmethode een bijzonder opsporingsmiddel waarvoor een wettelijke basis nodig is. Die basis zou in dit onderzoek ontbreken. Hierdoor zijn de grond- en mensenrechten van de verdachte veronachtzaamd.

De rechtbank oordeelt echter dat de toepassing van de methode vanwege de beperkte omvang onder deze omstandigheden was geoorloofd: de methode werd toegepast binnen het wettelijk kader van de observaties en het plaatsen van het peilbaken. Daarnaast gaat het om ernstige feiten.

Drie andere mannen kregen celstraffen van drie maanden tot veertig maanden opgelegd voor hun aandeel in de inbraken/diefstallen.

De overwegingen van de rechtbank ten aanzien van de toepassing van de flockvezelmethode zijn gepubliceerd onder LJN: BK5594.

LJ Nummer

BK5594
Zie het origineel

Bron: Rechtbank 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 8 december 2009 Naar boven