FAVV-Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (België)


MEDEDELING van het FAVV

VERVOER VAN SCHAPEN, GEITEN EN HERTACHTIGEN

8 december 2009

Het vervoer van schapen, geiten en hertachtigen is aan een aantal wettelijke verplichtingen onderworpen.
Deze verplichtingen gelden voor diegene die effectief het vervoer van de dieren uitvoert in het kader van :

- aankoop en verkoop (ook van/naar het buitenland),
- deelname aan een prijskamp, keuring of een tentoonstelling,
- slachthuis


1. Wie schapen, geiten of hertachtigen vervoert, wordt op dat moment beschouwd als vervoerder en moet tijdens dit vervoer steeds in het bezit zijn van een verplaatsingsdocument. Dit document moet in 3-voud te worden opgesteld. Het model van dit document is wettelijk vastgelegd. Hierin moet verplicht genoteerd worden:

- het aantal dieren,

- de individuele oormerknummers van elk dier (behalve voor slachtlammeren),
- de plaats van laden en de bestemming (losplaats),
- datum en uur van het laden en lossen en de verwachte reistijd. Zowel op de laadplaats als op de losplaats moet een ingevulde kopie afgegeven worden. De vervoerder zelf houdt het origineel.
Een model van het document is beschikbaar bij DGZ-Vlaanderen: http://www.dierengezondheidszorg.be/ondersteuning/formulieren/formulieren.asp Het document mag ook op een geïnformatiseerde wijze opgesteld worden.

Het origineel van dit verplaatsingsdocument moet door de vervoerder gedurende minstens 5 jaar bewaard worden in het "register van de vervoerder".


2. De vervoerder is ook verplicht om de gegevens uit het verplaatsingsdocument binnen de 7 dagen over te maken aan SANITEL. Hij kan dit doen:
- ofwel door de gegevens zelf in te brengen in het VEEPORTAAL via het internet. Een gratis toegangscode kan hiervoor aangevraagd worden bij DGZ-Vlaanderen;
- ofwel door een kopie van het originele verplaatsingsdocument over te maken aan DGZ die op kosten van de vervoerder de gegevens zal verwerken in SANITEL.

Voor de transporten in het kader van de bedrijfsvoering (zoals het naar de weide brengen) zijn deze maatregelen niet van toepassing.