Gemeente Son en Breugel


succes

Start Plastic Heroes groot succes

De eerste ophaalweek van plastic verpakkingsmateriaal heeft het onverwacht hoge opbrengst van 10.000 kilo plastic opgeleverd, volgens een eerste schatting van afvalinzamelaar Van Gansewinkel. Dat zijn ruim twee overvolle vrachtauto's.

Milieuwethouder Overbeek die afgelopen maandag samen met de andere leden van het college van B&W hoogstpersoonlijk de eerste zak in de vrachtauto gooide, is tevreden en vooral trots. "Als dit zo doorgaat, komen we uit op een gemiddelde van 18,5 kilo per persoon per jaar. Er zullen maar heel weinig gemeenten zijn die deze hoeveelheid halen. Ga alstublieft zo door, mensen."

Er zijn ook wat lichte aanloopproblemen. In een herfststorm is het gevaar van wegwaaien van de vederlichte zakken groot. Een woordvoerder van de organisatie Nedvang die het inzamelen van plastics overal in Nederland begeleidt, zegt desgevraagd dat het aan elkaar knopen van zakken dit risico voor een groot deel wegneemt.

Ook zijn er na de eerste drie ophaaldagen zakken aan de straat blijven liggen. "De ophaalroute zit blijkbaar nog niet helemaal tussen de oren van onze inwoners.", aldus wethouder Overbeek: "Ieder huishouden heeft een aparte afvalkalender gekregen voor het plastic. Daarop staan de ophaaldagen en de routes. Dat moet nog even inslijten, denk ik."

Inwoners die tussen de ophaalmomenten van Van Gansewinkel hun plastic afval willen brengen, kunnen (gratis) terecht bij de milieustraat. Op het gemeentehuis en bij de milieustraat zijn, op vertoon van uw milieupas, gratis zakken voor het verzamelen van plastic verpakkingsmateriaal beschikbaar.