Gemeente Son en Breugel


Breugel uitgereikt aan de heer Jacques Arts

Vrijwilligerspenning Son en Breugel uitgereikt aan de heer Jacques Arts

Op 27 november heeft burgemeester Hans Gaillard de Vrijwilligerspenning uitgereikt uit aan de heer Jacques Arts. De uitreiking vindt plaats tijdens de traditionele vrijwilligersavond in het Vestzaktheater.
De vrijwilligerspenning wordt elk jaar toegekend als blijk van waardering. Zowel inwoners als niet-inwoners, die zich belangeloos verdienstelijk hebben gemaakt voor de Son en Breugelse gemeenschap komen in aanmerking.

Tijdens de Vrijwilligersavond wordt van 19.45 - 22.30 uur een gevarieerd programma aan-geboden van zang, dans en theater. Na de pauze, om 21.50 uur, reikt burgemeester Hans Gaillard de Vrijwilligerspenning uit.

De heer Jacques Arts is op diverse terreinen actief als vrijwilliger. Sedert 1993 bezorgt de heer Arts gemiddeld één ochtend per maand maaltijden bij mensen thuis namens de LEVgroep (voorheen Brede Welzijn Instelling, BWI). De voorziening is met name bedoeld voor ouderen. Daarnaast organiseert hij, eveneens vanaf 1993, het jaarlijkse uitstapje van de maaltijdvrijwilligers.
Van 2000 tot en met 2008 was de heer Arts, namens de LEVgroep / BWI, senioren voorlich-ter. In het kader van het Project activerend huisbezoek bezocht hij jaarlijks circa 15 tot 20 maal ouderen thuis. Sedert 2005 is hij medeorganisator van en ceremoniemeester bij de tweejaarlijkse Vrijwilli-gersavond Son en Breugel. Dit avondje uit wordt aan alle vrijwilligers aangeboden als dank voor hun activiteiten.
Sedert 2005 is de heer Arts ook actief bij gemeenschapshuis Braecklant. Gemiddeld twee avonden per week fungeert hij daar als gastheer.
Daarnaast is hij voor Zonhove, centrum voor behandeling, wonen en dagactiviteiten voor meervoudig gehandicapten, op een aantal fronten als vrijwilliger actief:

- Coördinator PSV-club: al 30 jaar begeleidt hij (met nog twee vrijwilligers) 10 tot 12 bewoners van Zonhove bij het bezoeken van alle thuiswedstrijden van PSV. Hij regelt ook alles daaromheen, zoals deelnemerslijst, inplannen overige begeleiders, kof-fie/thee, taxivervoer;

- Kerstpakketten: al tientallen jaren is hij lid van de werkgroep kerstpakketten ten be-hoeve van alle vrijwilligers bij Zonhove;
- Rij-instructeur: ook al tientallen jaren, tot voor twee jaar geleden, was de heer Arts rij-instructeur voor het personeel van Zonhove, opleiding voor certificaat rolstoelbus. Zelf reed hij ook regelmatig met een busje om bewoners van Zonhove te vervoeren;
- Hand- en spandiensten: hij is regelmatig bij Zonhove te vinden voor het verrichten van allerhande hand- en spandiensten. Tot aan zijn pensionering was de heer Arts in loondienst werkzaam bij Zonhove, als Hoofd dagbesteding.